Ben jij op zoek naar een praktische, moderne én stijlvolle oplossing voor je (nieuwe) badkamer? Dan is een inloopdouche echt iets voor jou. Makkelijk in te passen, goed te combineren en ideaal voor zowel de grote als kleine badkamer. In dit artikel lees je alles over de inloopdouche, voor- en nadelen, materiaalkeuzes en opties qua indeling. Laat je inspireren!
Inloopdouche mogelijkheden
De mogelijkheden voor een nieuwe badkamer zijn anno 2024 eindeloos. Glazen wanden, zwarte kranen, een douche uit het plafond, douchewandpanelen, een douchewand van glas en schuifdeuren op maat: de keuze is reuze. Dat maakt het soms knap lastig om de badkamer van je dromen te ontwerpen. Een constante factor op het gebied van badkamertrends is de inloopdouche. Al jaren razend populair – ook bij onze Stijliconen. Benieuwd naar de mogelijkheden? We nemen je mee in de wereld van de inloopdouche.
Wat is een inloopdouche?
Een inloopdouche is een douche zonder drempel of deur die naadloos overloopt in de rest van de badkamer. In tegenstelling tot traditionele (verhoogde) douchecabines, zorgt een inloopdouche voor een open en ruimtelijk gevoel, waardoor je badkamer er optisch groter uitziet.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een inloopdouche te creëren. Met een glazen wand bijvoorbeeld, ideaal voor een kleine(re) badkamer. Een andere optie is door een wand te (laten) plaatsen en deze te voorzien van tegels of beton ciré. Zo’n afscheiding zorgt niet alleen voor privacy, maar ook voor sfeer in de ruimte.
Lees ook: zo ontwerp je de badkamer van jouw dromen
De ideale inloopdouche afmetingen
De afmetingen van een inloopdouche zijn afhankelijk van de grootte van je badkamer. Standaard maten zijn er niet, richtlijnen wel:
1. Minimale breedte inloopdouche
Over het algemeen wordt een minimale breedte van 80 tot 90 centimeter aangeraden voor een comfortabele inloopdouche. Dit geeft voldoende ruimte om je vrij te bewegen.
2. Diepte inloopdouche
De diepte van een inloopdouche kan variëren, maar ook hier geldt een richtlijn van 1 meter en liever nog 1 meter en 20 centimeter. Is de ruimte minder? Dan is de kans op wateroverlast groter.
3. Hoogte inloopdouche
De hoogte van de inloopdouche hangt vaak af van de hoogte van het plafond in de badkamer. Een hoogte van minimaal twee meter wordt aanbevolen.
4. Ontwerp en indeling inloopdouche
Het ontwerp van de inloopdouche kan variëren en hangt af van de beschikbare ruimte en de indeling (vorm) van de badkamer. Sommige inloopdouches zijn rechtlijnig, terwijl andere hoekig of rond zijn.
Dubbele douche
Droom je van een dubbele inloopdouche met regendouche of misschien zelfs een douchezitje? Voor een dubbele douche is een breedte van 160 centimeter ideaal. Wil je de lengte van de ruimte benutten? Dan kun je er ook voor kiezen om twee douches tegenover elkaar te plaatsen. Wil je graag samen douchen, maar heb je niet voldoende ruimte om een dubbele douche te bouwen? Een andere optie is te kiezen voor een douche uit het plafond. Wanneer je voor een grote(re) douchekop kiest, kun je deze prima delen.
Tip: let er op dat de waterdruk hoog genoeg is voor de douchekop die je op het oog hebt. Van een bescheiden straaltje wordt niemand vrolijk…
Inloopdouche inrichten
Je kunt je inloopdouche zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Nisjes: een grote nis of verschillende kleine(re) nisjes in de wand van je douche bieden ruimte om shampoo, zeep en tandpasta binnen handbereik te houden. Koop een set mooie flessen om een geheel te creëren.
- Sunshower: een sunshower in je inloopdouche geeft je de luxe van een verkwikkende douche én een zonnesessie.
- Douchebankje: niet alleen praktisch om op te zitten tijdens het douchen, maar ook handig als opbergruimte voor je voorraad zeepjes of schoonmaakmiddelen.
Zelf een inloopdouche maken
Stijlicoon Mardou koos ervoor om zelf een inloopdouche te maken en toverde een rommelhok om tot spa aan huis. Wil jij ook zelf een inloopdouche maken? Dan is het goed om je vooraf te laten informeren over de mogelijkheden. Bij het maken van een inloopdouche is een goede drain en dito afvoer belangrijk om wateroverlast en lekkage te voorkomen. Zorg ervoor dat de afvoer voldoende capaciteit heeft om het water snel af te voeren en overweeg een drain met een haarzeef om verstoppingen tegen te gaan.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je badkamer schets? Bij Brugman keukens & badkamers helpen ze je graag op weg met een gratis 3D ontwerp. Breng jouw droombadkamer tot leven en maak een afspraak bij een showroom bij jou in de buurt.
Inloopdouche voordelen
- Gevoel van ruimte: een inloopdouche creëert een gevoel van ruimte en openheid in de badkamer, waardoor zelfs de kleinste badkamers groter lijken. Kies in dat geval voor een glazen wand om de ruimte optisch te vergroten.
- Toegankelijkheid: de drempelloze toegang maakt deze douches bijzonder geschikt voor mensen met mobiliteitsproblemen.
- Esthetiek: inloopdouches zijn geheel naar jouw smaak en wensen te personaliseren. Of je nu van tegels houdt, beton ciré op de muren wilt of liever kiest voor een basis met houtlook.
Inloopdouche nadelen
Omdat er geen deur is om het water binnen te houden, kan een inloopdouche leiden tot wateroverlast in de badkamer. Het gebruik van een douchewand of een goed afwateringssysteem (voldoende afschot) vermindert de kans hierop. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor meer diepte.
Materialen inloopdouche
Dit zijn onze favoriete materiaalkeuzes voor de inloopdouche:
Tegels
Tegels zijn een klassieke keuze voor de badkamer vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en brede scala aan ontwerpmogelijkheden. Kies voor keramische tegels voor een waterbestendige en onderhoudsarme optie, of ga voor natuursteen tegels voor een luxueuze uitstraling. Ook leuk: Marokkaanse zelliges.
Beton ciré
Beton ciré, een waterdichte cementgebonden pleister, is een goede keuze voor inloopdouches. Het heeft een naadloze afwerking en een industriële uitstraling die perfect past bij tijdloze en moderne badkamerontwerpen. Bovendien is beton ciré verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, zodat je altijd een kleur hebt die past bij jouw wensen. Meer weten over beton ciré in de badkamer? Je leest er alles over in deze blog.
Natuursteen
Natuursteen, zoals marmer, travertin of leisteen, geeft een luxe en organische uitstraling aan je badkamer. Natuursteen is vaak wat duurder dan andere materialen, maar je hebt wel iets unieks.
Kwartscomposiet
Kwartscomposiet is een stevig en duurzaam materiaal dat bestand is tegen vlekken, krassen en vocht, waardoor het een uitstekende keuze is voor inloopdouches. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Eindeloos te combineren dus. Ideaal!
Inloopdouche ontwerpen: gratis 3D ontwerp
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een inloopdouche in jouw badkamer? Bij Brugman keukens & badkamers ontvang je een gratis 3D ontwerp voor jouw ruimte, die natuurlijk is afgestemd op jouw persoonlijke wensen én budget. Maak een afspraak bij een winkel bij jou in de buurt of ga zelf alvast aan de slag met de online 3D tool en breng jouw droombadkamer tot leven.