Badkamer ontwerpen? Zo creëer je de badkamer van je dromen

Geschreven door:

Sofie

Er zijn regels zolang je hart maar een sprongetje maakt van alles wat je koopt. Gek op kleur en design statements. Co-founder van The Home Style Club

Ga je (zelf) een badkamer samenstellen? Dan zijn er veel keuzes te maken. Waarschijnlijk doe je eerst online badkamer inspiratie op en maak je ook de overweging of jouw droombadkamer vooral tijdloos moet zijn of moet voldoen aan de laatste badkamertrends. Wij weten natuurlijk hoe je dit het beste aanpakt en met behulp van Brugman keukens & badkamers hebben wij al deze stappen voor jullie op een rijtje gezet. Zo ga je aan de slag van struinen op Pinterest tot het zelf ontwerpen van jouw badkamer met de 3D configurator!

Een badkamer ontwerpen: waar begin je?

Waarschijnlijk ben je al een tijdje op jouw badkamer uitgekeken of heb je net je droomhuis bemachtigd en mag je helemaal from scratch van start gaan. Als jouw wensenlijstje al aardig in jouw hoofd zit, is het tijd om dit ook op papier te zetten. Badkamers zijn er in vele stijlen zoals een serene Japandi badkamer, of misschien wil je uitpakken met een hele moderne badkamer of ga je zelfs voor een kleurrijk geheel. 

Zitten jullie hier al samen op één lijn of moet je jouw partner eerst overtuigen met een mooi moodboard? Een badkamer is een hele persoonlijke ruimte en jullie heiligdom. Kijk ook goed naar jullie gezinssamenstelling en de ruimte die jullie nodig hebben tijdens de spitsmomenten. Met onze tips zorg je ervoor dat in jullie droombadkamer al jullie persoonlijke wensen aan bod komen.

Stap 1: Badkamer inspiratie vinden op Pinterest

Misschien zit jij al als een gek te ‘pinnen’ of weet je van heel het bestaan van Pinterest nog niet af. Er gaat een wereld voor je open op het gebied van inspiratie en er komt een einde aan het verspreid opslaan van foto’s op jouw telefoon. Op Pinterest kun je namelijk verschillende inspiratieborden aanmaken. Mocht je er nog geen voor jouw droombadkamer hebben, is dit de eerste stap.

Moderne of Japandi badkamer

Pinterest werkt volgens een algoritme en heeft vrij snel door of jij van een Japandi badkamer houdt of van een moderne badkamer met stoere elementen. Om te starten begin je met het intypen van ‘badkamer inspiratie’ en de inspirerende plaatjes komen op je afvliegen. Maar hoe pak je dit verder aan en waar moet je op letten?

Badkamer voorbeelden

Begin eerst met het pinnen van plaatjes die jou aanspreken en bewaar deze op jouw ‘droombadkamer’ -Pinterestbord.

Indeling en sanitair

Als je weet welke stijl je het meeste aanspreekt, is het tijd om te kijken naar indelingen en wensen. Wil je graag een bad? Zoek dan naar badkamer voorbeelden waar ook een bad in verwerkt is. Ditzelfde geldt wanneer je ook een toilet in dezelfde ruimte wilt. Zoek mooie voorbeelden om te kijken welke indeling jou het meeste aanspreekt. Zo kun je ook denken aan een dubbele inloopdouche of misschien zelfs een sunshower.

Inzoomen op persoonlijke details

Je kunt nu specifiek gaan zoeken naar mooie details die in een badkamer zeker niet mogen ontbreken. Wil je bijvoorbeeld een badkamer met beton ciré of tegels met dezelfde uitstraling? Ben je verliefd geworden op die mooie badkamer nisjes in de douche? Pinterest staat vol met inspirerende voorbeelden. 

Denk ook eens aan een mooie plank in de badkamer om jouw handdoeken in een hotel chique stijl opgerold op te bergen. Houd je van een natuurlijke badkamer? Denk dan eens aan een (kunst) plant in de badkamer. Ook niet onbelangrijk in de badkamer is verlichting. Naast goed licht in of bij de spiegel, kun je ook kiezen voor sfeerverlichting.

Plafond badkamer

Volgens de laatste badkamertrends is het een must om het plafond in de badkamer van een mooie kleur te voorzien. Helemaal als je jouw tegels rustig en tijdloos houdt kun je op het plafond en de niet natte muren uitpakken met een mooie kleur. Wellicht durf jij dan wel te gaan voor een sfeervolle roze of groene badkamer. 

Jouw persoonlijke moodboard

Je hebt ondertussen heel wat plaatjes verzameld op jouw persoonlijke bord. En wat nu? Kijk nog een keer kritisch naar de opgeslagen plaatjes. Zitten er plaatjes tussen waar je toch niet heel blij van wordt? Verwijder deze dan weer uit jouw bord. Zit er een plaatje bij die jou heel erg aanspreekt, wanneer je deze aanklikt verschijnen onder dit plaatje soortgelijke afbeeldingen. Misschien wil je deze nog toevoegen aan jouw bord. 

Benieuwd naar mijn Pinterest badkamer bord? Bekijk hem hier.

Stap 2: Een levend moodboard maken met staaltjes in de winkel bij Brugman keukens & badkamers

Nu ben je klaar en kun je met jouw digitale moodboard naar de dichtstbijzijnde Brugman winkel. Vind je het fijner om een tastbaar exemplaar bij je te hebben, download en print dan de afbeeldingen, om hier een fysiek moodboard van te maken.

Er is niets leukers dan jouw moodboard tot leven brengen en te gaan mixen en matchen met verschillende staaltjes. Natuurlijk blijft jouw Pinterest bord de basis van de inspiratie. Kijk dus goed welke elementen en materialen je veelvuldig voorbij ziet komen in jouw moodboard. 

Badkamer tegels combineren

Welke badkamer tegels zie je veel? Staat je bord vol met chique marmer tegels, mediterraanse terrazzo tegels of wil je een badkamer met tegels van mozaïek? Ook is er nog een verschil in vloertegels en wandtegels. Op de vloer in de badkamer zijn de tegels vaak groter en dikker dan op de wand. Het is natuurlijk een kunst om hier de perfecte match in te vinden. Op het inspiratieplein kun je hier makkelijk mee spelen door verschillende combinaties te proberen.

Wanneer je een mooie combinatie van badkamer tegels hebt liggen ga je verder met het toevoegen van (metaal) accenten. Je wilt natuurlijk een spiegel in de badkamer en kunt dan misschien wel kiezen voor een gekleurde rand. Heb je op jouw moodboard vooral zwarte kranen staan? Dan is het mooi om dit zwarte accent ook door te voeren in de andere accessoires. Ga dan voor een badkamerspiegel met een zwarte rand en ook verdere accessoires zoals een toiletrolhouder en pedaalemmer kies je in het zwart. Wanneer je verliefd bent op die gouden regendouche zorg je uiteraard dat je alle details verder in het goud of messing doorvoert.

Badkamer meubels van hout

Vervolgens voeg je alleen nog het staaltje van het badkamermeubel toe. Als je voor een badkamer met een natuurlijke look gaat ben je waarschijnlijk op zoek naar badkamermeubels van hout. Met een eiken badkamermeubel geef je jouw badkamer een wat stoerdere look. Wil je dat jouw badkamer meer hotel chique of Japandi wordt, denk dan eens aan een licht beige of zwart badkamermeubel. Je ziet ook steeds meer kleur terug in de badkamer met bijvoorbeeld een gekleurde toiletpot of wasbak.

Maak een afspraak in de winkel om aan de slag te gaan met jouw levend moodboard.

Stap 3: Je praktische wensen in kaart brengen

De sfeer van de badkamer is bepaald. Het is tijd om de wensenlijst helder te krijgen. Waarschijnlijk heb je wel een mening over wat je nu fijn vindt aan de huidige badkamer en wat je echt mist. Dit vormt de basis voor een nieuwe badkamer. Natuurlijk heb je dan ook nog een nice to have lijstje, mocht het budget dit uiteindelijk toelaten. Vergeet niet dat je sommige dingen niet heel gemakkelijk later nog toe kunt voegen en neem dit mee in de overweging. 

De basis

Laten we beginnen met de basis van een badkamer. Voordat de badkamer geplaatst wordt, moet eerst het leidingwerk goed gelegd worden.  Maar is het ook belangrijk om te denken aan de badkamerverwarming. Ga je gebruik maken van een (handdoek) radiator en/of vloerverwarming? Als duurzaamheid ook een overweging is, kun je ook kiezen voor een infraroodpaneel. Vergeet ook niet in de badkamer stopcontacten aan te leggen op de juiste (veilige) plekken.

Inloopdouche

Geen badkamer zonder douche al zouden we van oudsher hier waarschijnlijk bad hebben gezegd. We zien steeds meer de verschuiving naar ‘douchekamer’ en voor de oplettende kijker, bij Kopen Zonder Kijken zie je keer op keer Bob het bad elimineren om zo plaats te maken voor een ruime inloopdouche. Wil je dan toch de romantiek in de badkamer houden, denk dan ook eens aan een dubbele douche. Zo kun je toch met je partner genieten van jullie welverdiende wellness moment en hoef je in de ochtendspits niet op elkaar te wachten. Om dezelfde reden zie je nu in de meeste badkamers ook een dubbele wastafel. Je kunt dan kiezen voor een badkamermeubel met waskom of een traditionele wastafel. Hang hierboven een mooie badkamer spiegel met ledverlichting en eventueel met spiegelverwarming.

Vrijstaand bad

Als je het aan mij vraagt, zou ik het bad nooit uit de badkamer halen. Het is daarom belangrijk om naar jouw persoonlijke wensen te kijken. Als moeder van twee kleine kinderen is het badritueel een belangrijk onderdeel. Ze zitten vaak heerlijk te spelen in bad en het is dan ook erg gezellig om erbij te zitten. Zelf geniet ik misschien nog wel meer van het bad en is dit de plek waar ik mijn dag afsluit. Mocht je niet zoveel ruimte hebben kun je kiezen voor een inbouwbad die je voorziet van mooie tegels. Heb je wel wat meer ruimte, kies dan voor een mooi vrijstaand bad met van die waanzinnige kranen die uit de vloer komen.

Raamdecoratie voor de badkamer

Bedenk ook wat je met de raamdecoratie voor de badkamer wil. Je kunt bijvoorbeeld denken aan shutters of een rolgordijn in de badkamer. Wil je liever voor iets praktischers gaan wat makkelijker schoon te houden is? Raamfolie in de badkamer is dan misschien een goede optie. Je hebt deze ook in een mooie linnen look.

Nice to have

Heb je echt heel weinig budget, lees dan vooral niet verder. Misschien ga je nu namelijk wel dingen ontdekken waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. We zien onze badkamer tegenwoordig steeds minder als noodzakelijk kwaad maar als echt een moment van ontspanning. Dit zie je niet alleen terug aan de ‘nice to have’ toevoegingen maar ook de toevoeging van warme/natuurlijke materialen aan de badkamer waardoor hij nog prettiger aanvoelt. We kiezen voor licht dat fijn gedempt kan worden, een badkamerspiegel met bluetooth speakers, een heerlijk Sunshower in de douche voor wat extra vitamine D en misschien zelfs een sauna. 

Mijn favoriete nice to haves in de badkamer

  1. Een Sunshower voor extra vitamine D en een gezonde tint
  2. Een (infrarood) Sauna of stoomcabine voor lekkere warme spieren
  3. Verwarmde badkamer spiegel met bluetooth speaker
  4. Een slim toilet met verwarmde bril en een billen sproeier
  5. Een badkamer bankje voor onder de douche (eventueel mee laten tegelen)

Stap 4: Maak een badkamer plattegrond

Size is everything, dus het is tijd om de badkamer op te meten. Bij het schetsen van de badkamer plattegrond en het opschrijven van de maten is het ook handig om meteen de (huidige) aansluitpunten mee te nemen. Vergeet dan ook niet de stopcontacten te markeren. Zo weet je precies wat je eventueel nog moet verleggen of misschien de badkamerindeling wel kunt behouden. Heb je een nieuwe woning gekocht? Vaak heb je dan al een plattegrond met maten. Hou er wel rekening mee dat deze iets af kan wijken van de werkelijkheid wanneer deze door een makelaar is gemaakt.

Tip: ga alvast aan de slag met jouw droombadkamer en maak gebruik van de 3D ontwerptool van Brugman keukens & badkamers

Stap 5: Jouw droombadkamer ontwerpen

Je kunt voordat je een afspraak maakt in de winkel voor de badkamer eerst zelf aan de slag met een online 3D configurator. Wil je een extra wand in de badkamer om bijvoorbeeld meer privacy te creëren voor het toilet of douche, kun je deze ook toevoegen. Door te schuiven in de configurator kun je meteen zien wat er past in een kleine badkamer. Maak de badkamer zo compleet mogelijk en als je helemaal klaar bent kun je de badkamer in 3D bekijken. De Brugman keukens & badkamers adviseur heeft zo een mooi beginpunt en maakt voor jullie een definitief ontwerp.

Ga je ook een nieuwe keuken kopen? Lees dan ook de 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een keuken!

Sofie

Meet the author: Sofie

Interieur is al zolang ik weet één van mijn grootste passies en ik ben altijd op de hoogte van de nieuwste trends. Als Co-founder van The Home Style Club is het mijn missie om een mooi interieur voor iedereen haalbaar te maken. Van studentenkamer tot villa kun je met mijn stijladviezen uit de voeten. Mijn interieur is een mix van wat duurdere design items en super betaalbare meubels en accessoires. Ik ben gek op het speuren naar bijzondere items die een echt statement maken en het interieur persoonlijkheid geven. Bekijk welke stijladviezen ik aanbied of lees mijn inspirerende blog.

Zolang je het kleurenpalet gebruikt voor het uitkiezen van meubels en accessoires, kun je bijna niet mis gaan. Zorg dat deze kleuren gespreid door de ruimte terugkomen.

Join the club for endless inspiration & freebies

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop