13x Houten lattenwand inspiratie voor binnen en buiten

Geschreven door:

Nancy @onshaarlemsehuisje

Kleur, interieur en DIY lover. Gek op het kopen van (design) spullen en het ontdekken van nieuwe webshops. Co-founder van The Home Style Club

Houten latjes zijn nog altijd populair – en wij begrijpen wel waarom. Ze brengen niet alleen warmte en textuur in een ruimte, maar bieden ook eindeloze mogelijkheden voor creatieve toepassingen. In deze blog lichten we maar liefst dertien (!) inspirerende projecten van onze Stijliconen uit waarin houten lattenwanden centraal staan.

Van strakke, moderne en kleurrijke interieurs tot gezellige, rustieke omgevingen – houten latjes passen zich moeiteloos aan elke stijl aan. Ze voegen een natuurlijk element toe aan je interieur dat moeilijk te evenaren is met andere materialen. De variatie in houtsoorten, afwerkingen en patronen maakt het mogelijk om een uniek accent te creëren in elke ruimte. Bovendien kunnen ze zowel functioneel als decoratief zijn – of het nu gaat om het creëren van een statement in de slaapkamer, subtiel accent in de woonkamer, of het verbeteren van de akoestiek in een nieuwbouwwoning. 

In deze blog nemen we je mee langs verschillende inspirerende projecten waarin houten latjes centraal staan. We laten zien hoe je er een opvallend hoofdbord in de slaapkamer mee maakt, een blikvanger in de tuin, of zelfs als creatieve DIY-oplossing met een spiegel of scheidingswand met inbouwhaard. Elk project toont de veelzijdigheid van houten lattenpanelen en hoe je ze kunt inzetten om je interieur en tuin een unieke uitstraling te geven.

houten lattenwand als lambrisering achter je bed als hoofdbord zwart wit

Statement in de slaapkamer: houten lattenwand als hoofdbord

Een houten lattenwand als hoofdbord is een fantastische manier om je slaapkamer te transformeren. Neem bijvoorbeeld het project van Manieke, die een zwarte houten lattenwand over de gehele breedte van haar slaapkamer heeft aangebracht. Het resultaat is een hoofdbord en lambrisering in één. 

Deze gedurfde keuze zorgt voor een mooi contrast die de hoogte en breedte van de ruimte benadrukt. Door te kiezen voor zwarte houten latten, krijgt de slaapkamer een moderne en luxe uitstraling. Manieke laat zien dat houten latjes tegen de muur veelzijdig zijn en perfect passen in een minimalistisch en modern interieur.

In dezelfde stijl: zo maak je een roomdivider met houten latjes als hoofdbord.

hanglamp van Calex boven zwevend nachtkastje aan houten latjeswand als hoofdbord

Houten lattenwand met zwevende nachtkastjes

Thera ging nog een stap verder en combineerde een houten lattenwand als hoofdbord met zwevende nachtkastjes. Deze combinatie zorgt voor een harmonieuze en stijlvolle slaapruimte. De zwevende nachtkastjes lijken haast te zweven tegen de achtergrond, wat een gevoel van ruimtelijkheid geeft.

Het gebruik van latjes hout voor het hoofdbord maakt het eenvoudig om het hoofdbord precies op maat voor de ruimte te maken. Door de houtkleur te behouden zorgt ze voor een rustige en natuurlijke sfeer in de slaapkamer.

erkerbank met houten latjes

Gezellig zitten: erkerbank met houten latten

Thera ging ook in de benedenverdieping aan de slag met houten latten, en wel op een slimme en stijlvolle manier. Met houten latjes in haar erker creëerde ze een knus hoekje dat zowel functioneel als esthetisch is.

De erkerbank is volledig omgeven door houten latjes die niet alleen de muren, maar ook het plafond bedekken. Hierdoor ontstaat er een coconachtig effect dat de erkerbank tot een eigen, afgebakende ruimte maakt in de kamer. Een prachtige erkerbank met een intieme en warme sfeer, perfect om lekker in weg te kruipen met een boek of een kop thee.

latjeswand met ronde spiegel

DIY met een ronde spiegel

In een ander project heeft Thera houten latjes gecombineerd met een ronde spiegel, wat resulteerde in een stijlvolle en moderne entree. De houten latjes zijn hier verticaal tegen de muur geplaatst wat hoogte toevoegt aan de ruimte. De ronde spiegel vormt een prachtig contrast met de rechte lijnen van de houten latten waardoor ze echt iets bijzonders heeft gecreëerd dat opvalt en is ook een ideale oplossing voor een kleine hal.

Op zoek naar meer DIY inspiratie? Ontdek alle DIY projecten van onze stijliconen.

lattenmuur tv

Houten latten muur achter de TV

Greet besloot haar woonkamer te verfraaien met een houten latten muur achter de tv, waarbij ze de gehele wand bedekte. Deze aanpak zorgt voor een strak en modern interieur, terwijl de natuurlijke textuur van het hout warmte toevoegt aan de ruimte. 

Greet combineerde haar lattenwand tv met een DIY van een IKEA kast, wat het geheel een persoonlijk tintje geeft. Dit project laat zien hoe je met houten latten panelen een uniek element kan toevoegen aan je woonkamer met een warme uitstraling.

Houten latjes muur als accent in de woonkamer

Michèle koos voor een subtielere aanpak door houten latten panelen als accent te gebruiken achter zowel de tv als de bank in de woonkamer make-over die ze uitvoerde bij haar vriendin Jorien. Deze accentwanden trekken op een subtiele manier de aandacht. Door de houten latjes panelen zowel toe te passen achter de tv als achter de bank, zorgde ze voor eenheid in de ruimte en een harmonieuze en uitnodigende sfeer.

Scheidingswand met inbouwhaard

Ook in haar eigen woonkamer ging Michèle aan de slag met houten latjes. Tussen de tuinkamer en de keuken creëerde ze een multifunctionele scheidingswand met een prachtige inbouwhaard en ingebouwde tv. Het diepteverschil daarboven zorgt voor een mooi plekje voor hangplanten en woonaccessoires. Een ideaal plekje om je even in terug te trekken.

Wandpanelen combineren met verlichting

Ook in de slaapkamer mochten de latjes niet ontbreken bij Michèle. Ze bevestigde de panelen tot de nok toe in haar slaapkamer op zolder. Het geheel maakte ze extra sfeervol door het bevestigen van up en down wandverlichting. Over de breedte koos ze voor een rand waar ze LED-strips achter verwerkte voor een zacht en rustgevend effect. Prachtig!

visgraat vloer Linda Deense zomer

Wandpanelen als accent in de eethoek

De houten latjes trend komt oorspronkelijk uit Denemarken en zien we natuurlijk ook terug in het Deense zomerhuis van Linda. Ze bevestigde de wandpanelen aan haar lichtblauwe wand achter de eethoek en combineerde deze op een stijlvolle manier met een gallery-wall. De kleurrijke kruk van staat er prachtig bij, net als de mooie houten vloer.

lattenwand behang

Lattenwand behang in de slaapkamer

Sofie bracht haar slaapkamer naar een hoger niveau met houten latten behang in originele vormen. Het behang van BelarteStudio, is een prachtige manier om de natuurlijke uitstraling van hout te combineren met creatieve vormen. Dit behang zie je ook terug in een andere kleur in deze make-over die Mies uitvoerde voor haar moeder.

Dit houten latten behang creëert een unieke en kunstzinnige sfeer in de slaapkamer, en laat zien dat houten latjes niet altijd rechttoe, rechtaan hoeven te zijn. Door te spelen met vormen en texturen, kun je een ruimte volledig transformeren.

Tip: als partner in style geven wij 20% korting op behang van BelarteStudio.

houten latjes schutting en overkapping

Houten latjes schutting

Houten latjes zijn niet alleen een mooie toevoeging in je interieur, ook in de tuin zijn het sfeermakers. De volledige rechterzijde van onze tuin werd een houten latjes schutting met horizontale planken. De schutting sluit precies aan op de overkapping waar een lattenwand met horizontale lijnen kwam.

Ik maakte gebruik van latjes met rhombusprofiel, oftewel ruitvormige latten. Hier drupt het water makkelijk af wat ideaal is voor gebruik als schutting of als open gevelbekleding. Als materiaal kozen we voor thermisch gemodificeerde grenen. Door verhitting krijgt het hout een hogere duurzaamheidsklasse en blijft het langer mooi. 

Lotte @ohlalot Basiclabel.nl The Home Style Club (21) Houten latjes overkapping inrichting inspiratie tuin

Overkapping met houten lattenwand

Ook Lotte ging aan de slag met haar tuin, en hoe! Ze creëerde een ware vakantie in eigen tuin met een zwembad en een prachtige overkapping met een brede lattenwand. Door de latjes achter de zithoek te plaatsen creëerde ze een knus plekje. Dat is nog eens vakantie in eigen tuin. 

Nog zo’n lekker zithoekje: Suzanne toverde een stukje wand om naar een knus zithoekje met houten latjes als accent. De twee houten planken erboven zijn perfect voor het uitstallen van kleurrijke accessoires en de kleuren rondom maken het helemaal af.

lila verfkleur combineren met oud roze

Zelf aan de slag met een houten lattenwand

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf aan de slag met houten latjes? Het goede nieuws is dat je niet ver hoeft te zoeken naar materialen. Kant-en-klare houten latten wandpanelen zijn te vinden bij de bouwmarkt en zijn regelmatig in de aanbieding. Deze panelen zijn ideaal voor DIY-projecten en maken het proces een stuk eenvoudiger en sneller dan zelf dunne latjes zagen en steeds met dezelfde afstand van elkaar bevestigen. 

De wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, diktes en lengtes. Wil je liever iets bijzonders? Bij WoodUpp vind je houten wandpanelen zelfs in verschillende kleuren, evenals mooie toevoegingen voor de aankleding van de wand.

Deel het resultaat!

Een houten latjes wand is een veelzijdige en stijlvolle toevoeging aan elk interieur. Of je nu kiest voor een volledige houten latten muur, een subtiele accentwand, of een creatief hoofdbord, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met de juiste materialen en een beetje creativiteit kun je zelf een prachtige houten lattenwand creëren die precies past bij jouw interieur.

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag, maak jouw droominterieur werkelijkheid en stuur ons een foto van het eindresultaat!

Nancy

Meet the author: Nancy

Als co-founder van The Home Style Club mag ik me dagelijks met de mooie interieurs en mijn vakgebied online marketing bezig houden. A dream come true! Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor mooie interieurs. Mijn hart maakt een sprongetje als een hoekje helemaal ‘klopt’. Waar kleuren, materialen en stijlen gemixt worden tot een uniek en eigen stijl. In mijn stijladviezen vind een mix van kleur, Scandinavisch design je tijdloze ontwerpen waarmee je jarenlang vooruit kunt. Als DIY‘er vind je natuurlijk ook leuke tips voor het upcyclen van je meubels en tips voor het shoppen van design via Marktplaats. Neem een kijkje in mijn stijladviezen of lees mijn blogs en ga zelf aan de slag met mijn tips.

Kies nooit als eerste de kleur van je muren. Verf is er in duizenden kleuren en kan eenvoudig worden aangepast. Kies als eerste de duurste items en decoreer daaromheen.

Join the club for endless inspiration & freebies

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop