Een badkamer renoveren is geen alledaagse klus, maar voor de ervaren doe-het-zelver een uitdaging die zeker te doen is. Met de juiste voorbereiding, materialen en een duidelijk stappenplan transformeer je jouw badkamer tot een prachtige nieuwe ruimte. Waar moet je op letten en wat heb je nodig? We nemen je stap voor stap mee.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint, is een plan essentieel. Hoe ziet jouw droombadkamer eruit? Maak een moodboard en start met een ontwerp voor de badkamer van je dromen, maak vervolgens een duidelijke tekening van het eindresultaat en vergelijk je wensen met het budget. Vergeet niet de huidige staat van je badkamer te inspecteren: lekkages, oude leidingen of andere verborgen gebreken kunnen je plannen beïnvloeden. Moet er eerst iets gerepareerd worden? Pak dit meteen aan om verrassingen tijdens de renovatie te voorkomen.
Slim shoppen is goedkoop je badkamer renoveren
Het grote voordeel van zelf je badkamer renoveren is dat je materialen op verschillende plekken kunt inkopen tegen de beste prijs. Speur veilingsites af en ga langs zaken waar je tegels en sanitair los kunt inkopen, zoals bij Tegeldepot.nl. Hier vind je douches, kranen en wastafels voor allerlei stijlen badkamers, en kun je met de outlet vaak nog wat extra besparen. Denk ook aan goed gereedschap. Wat mag er niet ontbreken in je toolkit?
- Gereedschap: boren, schroevendraaiers, een tegelsnijder, waterpas, lijmkam en voegenmes.
- Veiligheid: handschoenen, stofmasker en veiligheidsbril.
- Overige benodigdheden: voegmiddel, tegellijm en afdichtingskit.
Sloopwerk: de oude badkamer eruit
Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Draai de watertoevoer dicht en schakel de elektriciteit uit. Heel belangrijk! Nu kun je zonder zorgen slopen. Huur een puincontainer om het afval direct af te voeren. Tijdens het slopen kom je soms verborgen gebreken tegen, zoals vochtplekken of oude leidingen die vervangen moeten worden. Dit is hét moment om die problemen groots aan te pakken.
Tegels leggen: precisiewerk voor een strak resultaat
Met een kale ruimte kun je beginnen aan de nieuwe vloer- en wandtegels. Start altijd met de vloertegels, vanuit het midden van de ruimte. Zo werk je naar de muren toe en zorg je voor een symmetrisch resultaat. Pas wanneer de vloer volledig is uitgehard, ga je verder met de wandtegels. Begin onderaan en werk naar boven. Een handige tip: verwijder overtollig voegmiddel direct met een vochtige spons om lelijke verdikkingen te voorkomen.
Stijltip: niet alle wanden hoeven betegeld te worden: je kunt een hoop besparen door wanden waar niet direct water tegenaan spettert te verven. Zo kun je ook nog eens makkelijk wisselen van kleur.
Sanitair plaatsen: meten is weten
Na het tegelen is het tijd om het sanitair te plaatsen. Dankzij je tekening weet je precies waar alles moet komen. Zorg dat je nauwkeurig meet en dubbelcheck elke aansluiting. Fouten maken is hier geen optie, want alles moet in één keer perfect zitten. Controleer of leidingen goed afsluiten voordat je verder gaat met de afwerking.
Verlichting en afwerking: de kers op de taart
Een badkamer vraagt om speciale verlichting die bestand is tegen vocht. Maak daarom altijd eerst een goed lichtplan voor je badkamer en hou rekening met de juiste IP-waarde van de lampen. Monteer de verlichting voordat je begint met schilderen. Daarna kun je accessoires plaatsen en natuurlijk de laatste details aanbrengen, zoals een mooie spiegel of handdoekhaakjes.
En klaar is je nieuwe, zelf gerenoveerde badkamer!
Met deze aanpak creëer je een badkamer die niet alleen functioneel, maar ook prachtig is. Het kost wat tijd en precisie, maar het resultaat mag er zijn: jouw eigen spa aan huis. Dus, klaar om de hamer op te pakken en aan de slag te gaan?