Zien: Debbie’s retro woonkamer make-over met paars als powerkleur

Geschreven door:

Debbie

Geeft vaker te pas dan te onpas advies voor een 'gewaagd en vooral persoonlijk' interieur. Biedt vintage graag een glorieus tweede leven.


Stel je voor: een gloednieuwe woonkamer in een stijl die je laat watertanden, maar zonder enige hint van wat er gaat gebeuren. Dat is precies wat de familie Bakx uit Halsteren overkwam. In onze nieuwste aflevering van onze make-over serie zie je hoe Stijlicoon Debbie, die ze alleen van Instagram kennen, het interieur omtovert met haar kenmerkende retro-stijl. De enige wens van de familie? Een warm en gezellig thuis. Wat ze niet zagen aankomen: een gedurfde make-over waarbij paars de onbetwiste hoofdrol speelt. Benieuwd hoe dit uitpakt? Lees dan snel verder. 

Debbie: ,,Toen ik voor het eerst binnenkwam, viel het me meteen op: witte muren. Veel witte muren. En één eenzame blauwe muur. De keuken was strak, zwart en vooral…zwart. Het meubilair leek een verzameling uit verschillende tijden – alsof elke eeuw wel iets had gedoneerd. Maar één ding sprong er meteen uit: de liefde voor vintage en eigenzinnige snuisterijen. Ze hadden duidelijk smaak, alleen had het nog wat richting nodig. Tijd voor actie. Tijd voor kleur. Tijd voor… paars!”


Aflevering terugkijken?
Bekijk hier complete make-over video.

gekleurd plafond paars plafond lila plafond met sierlijsten

Het begin van een kleurrijke make-over

Wat meteen mijn aandacht trok, was het plafond. Prachtige sierlijsten, maar nu vielen ze compleet weg tegen de witte achtergrond. Wat een gemiste kans! Dat kon beter. Dus ik dacht: die traditionele accentmuur kan me gestolen worden. Mijn wow-factor gaat lekker de lucht in. Ja hoor, het plafond wordt de ster van de show. En hoe dan? Juist, door het helemaal paars te verven!

Om het paars echt te laten knallen, moesten de muren licht en luchtig blijven. Ik koos voor Singing Sand – een prachtige taupe met een subtiele roze ondertoon. Die kleur gaf precies het juiste contrast zonder te overheersen. Het hield de ruimte fris, maar toch warm. Deze combinatie zorgde ervoor dat het paarse plafond de echte ster van de show werd.

Prominent Honolulu modulaire bank in retro kleur terracotta bruin

Retro vibes in de zithoek

Na de verfklus ging ik aan de slag met de zithoek. De familie mocht zelf proefzitten bij Prominent, met een lijstje van mijn favoriete banken in hun hand. De keuze viel op de modulaire Honolulu. Een droom van een bank, met een echte seventies vibe – helemaal retro, helemaal perfect. Voor de bekleding koos ik voor een fluweelzachte stof in Orchid Magnolia, want dat geeft de zithoek precies de warmte die het nodig had.

Ik puzzelde erop los met de bankopstelling; verschillende elementen, met en zonder armleuningen. Wat heerlijk, zo’n modulaire bank! Voor de make-over verdeelde ik de bank in tweeën: een hoeksectie tegen de muur en twee losse elementen midden in de kamer. Deze opstelling creëert niet alleen een gezellige en knusse zithoek, maar ook een speelse afscheiding van de eetruimte.

Vloerkleed Ruggable met paarse tinten

Opvallend vloerkleed

Om alle zitelementen met elkaar te verbinden, koos ik voor een groot, opvallend vloerkleed van Ruggable. Dit kleed houdt niet alleen alles op zijn plek, maar zorgt er ook voor dat de bank niet door de kamer gaat zweven. Plus: het vloerkleed heeft twee lagen, waarvan je de bovenste kunt uitwassen. Zo hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken over vlekken – een verademing voor een knoeier als ik.

Kunstwerk van Urban Cotton

Opvallende kunst

Met zo’n imposante bank en een vloerkleed dat werkelijk opvalt, kon het kunstwerk natuurlijk niet achterblijven. Daarom heb ik gekozen voor een extra groot wandkleed van een meisje met een bril die je niet snel zult vergeten. Het versterkt die heerlijke retro vibe die ik voor ogen had. En door het achter de bank te hangen, krijg je een krachtig statement zonder dat het te veel in het oog springt.

Shop de look

  • Modulaire bank Honolulu in Orchid Magnolia van Prominent
  • Vloerkleed Suzani in Purple van Ruggable
  • Stani salontafels van WOOOD
  • Hanglamp Exclusive Loic van WOOOD
  • Wandkleed Sunny Orange van Urban Cotton
  • Rond velvet sierkussen KAJA in Muted Clay van Dutch Decor
  • Sierkussen KAY met dierenprint van Dutch Decor
  • FIGO sierkussen in Irish Cream van Dutch Decor
  • Sierkussen Connor in Summer Sand van Dutch Decor
  • Tafellamp Toad in mustard van ByBoo
  • Tafellamp Menzo van WOOOD Exclusive
  • Vloerlamp Oshu van By-Boo
  • Basu tv-meubel in grenen moss van WOOOD Exclusive
  • Muur in de kleur Singing Sand van Histor MY color (PPG1022-1)
  • Plafond in de kleur Coffee Custard van Histor MY color (PPG1047-5)
paraplu hanglamp grote ronde hanglamp in zwart en rotan

Speelse paraplu

Om het helemaal af te maken, plaatste ik een opvallende hanglamp van WOOOD die als een speelse paraplu boven de zithoek hangt. Deze lamp is niet alleen een eyecatcher, maar lijkt ook een gezellige schuilplek te creëren, waardoor de zithoek nóg knusser en sfeervoller wordt. Een perfecte finishing touch!

the home style club eettafel in champagne rose
witte eettafel in halve cirkel the home style club eettafel in champagne rose

Eetkamer in de spotlights

Van de zithoek maken we een sprongetje naar de eetkamer. De eettafel uit The Home Style Club eettafel collectie in samenwerking met Ontwerpjetafel.nl, heeft absoluut mijn hart gestolen. Met de 3D-configurator koos ik voor deze lichte eettafel met halve cirkel blad en Seri poten in een schitterende Champagne Rosé tint. Deze kleur steekt lekker af tegen de donkere vloer. De ovale vorm zorgt ervoor dat de tafel prachtig in het midden van de kamer kan staan – met voldoende ruimte om je heen.

Op zoek naar een nieuwe eettafel? Configureer hier jouw droomtafel in jouw favoriete kleur!

Van top tot teen beklede eetkamerstoelen

Een opvallende tafel vraagt om stoelen die er minstens zo uitspringen. Daarom koos ik voor eetkamerstoelen van BePureHome die van top tot teen bekleed zijn. Geen saaie poten die in de vloer verdwijnen, maar een luxe uitstraling. Om het geheel een eigenzinnig accent te geven, gooide ik er nog een lila poef bij – een frisse kleur die het geheel net even breekt.

gallery wall op singing sand muur met paars plafond en lichte eettafel the home style club eettafel in champagne rose

Gallery wall

Het plafond kreeg al het kleurwerk, maar de eethoek kon niet achterblijven. Dus besloot ik om op ooghoogte kleur toe te voegen met een gallery wall. Achter de eettafel heb ik een speelse mix van Art Prints van Urban Cotton opgehangen, met kleuren die perfect aansluiten bij het interieur. Zo blijft alles in balans en krijgt de eethoek een levendige touch zonder dat je je nek hoeft te verdraaien.

Amethyst shadow Histor kleur van het jaar 2025 the home style club eettafel in champagne rose

Kleur op de kozijnen

Om het geheel nog meer te laten knallen, omlijstte ik de eetkamer met een diep, donkerpaarse kleur op de pui. Deze rijke tint, Amethyst Shadow van Histor, vormt de perfecte achtergrond en zorgt ervoor dat alles – van de tafel tot de lila poef – prachtig tot zijn recht komt. Het resultaat is een eetkamer die echt de aandacht trekt.


Voor de verlichting boven de eettafel besloot ik lekker rebels uit de hoek te komen. Drie totaal verschillende lampen – jute, glas en metaal – hangen als een eigenzinnig tros te schitteren. Het effect? Een stijlvol kroonluchter-gevoel dat meteen in het oog springt. Perfect voor als je – net als ik – een lampliefhebber bent die niet kan kiezen. Zo krijgt je eethoek meteen die unieke touch die je nergens anders vindt.

vitrinekast met servies
vitrinekast the home style club eettafel in champagne rose

Pronkkast

De eethoek was bijna compleet, maar er ontbrak nog één ding: een vitrinekast! De oude buffetkast was helemaal dicht – zo jammer. Deze glazen vitrinekast van WOOOD voegt niet alleen stijl toe, maar laat je ook lekker uitpakken met je mooiste servies. Nu schittert alles en is de eethoek helemaal af.

Shop de look

Eijffinger retro vliesbehang in de keuken paarse palm bladeren en paars plafond in zwarte keuken
Eijffinger retro vliesbehang in de keuken paarse palm bladeren en paars plafond in zwarte keuken groovy

Keuken met een twist

De zwarte keuken kreeg een flinke make-over. Zonder te knoeien met de keukenkastjes, besloot ik de hele ruimte in een violet paarse kleur, Chenille, te dopen – van plafond tot muur. Het voelt alsof je een compleet nieuwe ruimte binnenstapt, maar past perfect bij de rest van het interieur.

De achterkant van het kookeiland kreeg een gedurfd statement behang van Eijffinger, een spannende twist die je niet snel in de keuken verwacht. Plus, het geeft een prachtig doorkijkje vanuit de eetkamer. Om de zwarte zijkant van het kookeiland te doorbreken, plaatste ik een stijlvolle sidetable van By-Boo ernaast. Weg met die grote zwarte vlakken en hallo extra ruimte voor kookboeken en servies.

Shop de look

  • Behang met paarse palmbladeren (340512) uit de Groovy collectie van Eijffinger
  • Plafondkleur: Chenille van Histor MY color (PPG1046-6)
  • Sidetable Sera van By-Boo

Gedurfd, uniek en he-le-maal af!

En dan is het écht tijd om de sleutel terug te geven. Het paars knalt van het plafond, de seventies vibes zijn duidelijk aanwezig, en de unieke accenten maken deze woonkamer écht anders dan anders. Ik zou er zo kunnen intrekken!

Benieuwd of de bewoners net zo enthousiast zijn? Bekijk hier de volledige make-over video en laat je inspireren door retro vibes en gedurfde kleurkeuzes.

Creëer je eigen interieur in deze style

Ik hoop je met deze make-over te hebben geïnspireerd om ook met jouw interieur aan de slag te gaan. Houd jij ook van een retro look met paarse tinten in huis? In mijn kleur- en behangplan vind je nog veel meer opties om deze stijl door te voeren, op jouw manier. Kijk vooral wat dit voor jouw huis kan betekenen. Heel erg bedankt voor het lezen en vooral: veel plezier!

Tip: kies je voor een van onze interieurplannen? Dan ontvang je leuke kortingen van onze partners in style.

Fotografie door Lotte van Uittert

Debbie

Meet the author: Debbie

Een uitgesproken interieurstijl vraagt om een antwoord met lef. Als vintagefan en verkoper ga ik je mijn geheim delen. In mijn stijladviezen vind je ‘anders dan anders’ prints én rijke kleuren. Creatieve budget-oplossingen en DIY-projecten. Voor de ultieme sfeerbeleving neem ik je mee terug in de tijd, en laat ik je zien hoe je tweedehands schatten combineert met eigentijds design. Bekijk mijn stijladviezen of lees mijn blogs met tips hoe óók jij goed voorbereid de vintagemarkt kan betreden.

Bij twijfel, doén! Je kunt beter spijt hebben van wat je wel gedaan hebt, dan wat je niet hebt gedaan. Er is altijd nog Marktplaats

Join the club for endless inspiration & freebies

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop