Je hebt er vast weleens van gehoord: opruimen in Marie Kondo stijl. Een manier van opruimen waarbij je afscheid neemt van alles wat je niet meer blij maakt. Structureren kun je leren – ook in de kledingkast. In dit artikel: vier tips om te leren organiseren via de KonMari methode. Does it spark joy?
Marie Kondo methode: wat is het?
Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe en grondlegger van het KonMari-concept. Over de hele wereld worden haar tips inmiddels toegepast. Uitgangspunt: geeft een voorwerp je vreugde? Houd het dan. Zo niet, dan doe je het weg. Klinkt simpel – en dat is het eigenlijk ook. De methode van Marie Kondo wordt vaak gelinkt aan het minimalisme, maar uiteindelijk is het aantal spullen dat je overhoud heel persoonlijk.
Rust in je hoofd
Heb je veel spullen in huis waar je blij van wordt? Dan is het ‘legitiem’ deze te bewaren of bij je te houden. Het draait om een stukje bewustwording: wat doet dit kledingstuk of die kandelaar met mij? Spullen die je een goed gevoel geven, dragen bij aan een fijn leven. Niet alleen zorgt de KonMari methode voor een netjes en overzichtelijk huis, maar ook voor rust in je hoofd.
Coming soon: stijladviezen voor de slaapkamer
Marie Kondo opruimen
Klinkt fantastisch, die opruimmethode, maar hoe ga je te werk? Rigoureus ruimen is de eerste stap naar een georganiseerd huis. Misschien ben je gewend om in de slaapkamer te beginnen, of juist op zolder. Marie Kondo gelooft in een andere werkwijze. Je start niet op een plek, maar met een categorie. De opruimgoeroe hanteert daarvoor de volgende volgorde: kleding, boeken, papieren, overige (bijv. het kruidenrek) en spullen met emotionele waarde. Volg dit stappenplan:
- Begin. Klinkt als een open deur, maar de beslissing nemen om te starten met organiseren is een belangrijke. Wees standvastig en laat je niet afleiden.
- Visualiseer. Hoe zie jij de inhoud van je kledingkast of boekenrek het liefst?
- Doe dingen weg. Breng items naar de kringloop of maak een ander er blij mee.
Organiseer. Kijk wat overblijft na grootschalig opruimwerk. Twijfel je? Vraag jezelf constant af of je ergens blij van wordt. Wat voor gevoel gaat er door je heen als je dat rokje draagt of die laarzen aan hebt? Brengt het geen vreugde, doe er dan afstand van.
Gooi alle kleding uit je kast op je bed en bekijk alle stukken met aandacht. Pas het desnoods en kijk wat het met je doet. Maak twee stapels: één met items die je wilt houden en een met kledingstukken die de deur uit gaan. Wanneer je klaar bent met het selecteren van de spullen die je houdt, ga je over tot organiseren. Zonde van je tijd en energie. Ben je klaar met je kledingkast? Pas dan kun je door met de volgende categorie. Zo houd je het overzicht.
Marie Kondo kledingkast
Ben jij klaar voor een feng shui slaapkamer? Marie Kondo pleit voor een kledingkast die verticaal wordt ingedeeld. Lade organizers, dozen en mandjes zijn cruciaal: zo zie je in een oogopslag wat je hebt. Misschien stapel jij jouw kleding horizontaal in de kledingkast en ken je het euvel: je pakt dat ene T-shirt uit de kast en de rest blijft verfrommeld achter. Kledingstukken onderop de stapel zijn moeilijk(er) zichtbaar.
Vouw-methode van KonMari
Om dit probleem op te lossen bedacht de opruimgoeroe een speciale manier van vouwen. Elk kledingstuk wordt op zo’n manier gevouwen dat het dezelfde vorm en dikte krijgt. Dit stapel je niet, maar je ordent het. Door het kledingstuk in een lade of mandje te laten ‘staan’, zie je van bovenaf veel makkelijker wat het is. Bekijk het voorbeeld hier. Wil je meer lezen of zien over de KonMari-methode? Bekijk de serie Tidying Up with Marie Kondo op Netflix.
Gun jezelf een slaapkamer waar je tot rust komt
Kan jouw slaapkamer na het opruimen wel een nieuw kleurtje gebruiken? Binnenkort komen onze stijladviezen voor de slaapkamer online: kant-en-klare interieurplannen waarmee je jouw droom slaapkamer creëert zonder keuzestress. Schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief en be the first to know!