Bij het kopen van een keuken moet je ontelbaar veel keuzes maken waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Van de looks van de keukenkastjes tot keukenapparatuur. Wat is er voor jou belangrijker? Ga jij voor de inhoud of val jij toch voor de looks? Om je een beetje op weg te helpen deel ik mijn ervaring bij het zoeken naar mijn droomkookplaat.
Natuurlijk krijg je advies bij een keukenzaak maar je zal zelf moeten kijken wat het beste bij jullie wensen aansluit. Kies je bijvoorbeeld design boven functionaliteit of wil je het beste van twee werelden? Misschien is je partner wel fan van technische snufjes en moet de inductiekookplaat aan de laatste innovatieve trends voldoen. Ik verklap alvast: ik ging voor de looks en viel als een blok voor een roze kookplaat. Ga jij net als ik voor de looks of kies je voor de beste inductie kookplaat uit de test van de Consumentenbond?
Waarom kies je eigenlijk voor een inductiekookplaat?
In een keuken anno 2023 is het eigenlijk ‘not done’ om nog op gas te koken. We willen massaal allemaal van het gas af en een kookplaat is een makkelijke optie om daar een stap in te zetten. Maar wat zijn dan precies de voordelen van een inductiekookplaat ten opzichte van een koken op gas of een keramische kookplaat?
- Snelheid: inductiekookplaten verwarmen je eten sneller dan zowel gas- als keramische kookplaten, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het bereiden van maaltijden.
- Duurzaamheid: inductiekookplaten zijn over het algemeen energiezuiniger omdat ze alleen warmte genereren in de pan, wat resulteert in minder verspilling van de warmte.
- Veiligheid: inductiekookplaten worden niet heet, behalve direct onder de pan. Dit vermindert het risico op brandwonden en maakt het veiliger, voor in huishoudens met kinderen.
- Precieze temperatuurregeling: inductiekookplaten reageren sneller als je de temperatuur wilt verhogen of verlagen. De directe temperatuurregeling is vergelijkbaar met koken op gas, waardoor je de warmte direct kunt aanpassen naar behoefte. Een keramische kookplaat heeft vaak net wat langer nodig om te reageren.
- Makkelijk schoon te maken: omdat het oppervlak niet heet wordt, verbranden gemorste voedingsmiddelen niet op de kookplaat. Dit maakt de inductiekookplaat veel makkelijker schoon te maken dan een gas- en keramische kookplaat.
Nadelen van een inductiekookplaat
Hou er wel rekening mee dat een inductiekookplaat duurder is dan een gas- of keramische kookplaat. Daarnaast moet je meestal wanneer je overstapt op inductie ook nog de elektrische aansluitingen laten aanpassen door een elektricien. Deze kosten komen er dan dus nog bovenop. Vergeet ook niet dat je pannen geschikt moeten zijn voor inductie en dat je pannen die eerder op gas gebruikt zijn vaak niet meer kunt gebruiken. Deze trekken namelijk wat krom door de vlammen en worden niet meer herkent door de inductiekookplaat.
Verschillende soorten inductiekookplaten
Je hebt de keuze gemaakt voor inductie en nu kom je erachter dat je nog meer keuzes moet maken. Het bepalen van de maat en het aantal kookzones is er één van. Ik ben altijd van mening dat je deze kiest op basis van de ruimte die je hebt. In een kleine keuken zou ik bijvoorbeeld nooit een grote kookplaat plaatsen en bij een grote keuken is het geen gezicht als er een kleine kookplaat in gaat. Daarnaast zou dit ook echt zonde zijn omdat je die extra pitten misschien wel kunt gebruiken.
Tip: wil jij ook een inductie kookplaat kopen? De Consumentenbond heeft er verschillende getest, zo lees je precies waar je nog meer op moet letten.
Kookplaat met afzuiging
Je hebt tegenwoordig ook nog de optie om in een brede inductiekookplaat de afzuiging te integreren. Het voordeel hiervan is dat je niet met een (lelijke) afzuigkap zit en de stoom maar een kleine afstand heeft af te leggen tot de afzuiging. Mocht je net zoals Suzanne van @scandinavische_disco van kleur houden dan kun je ook kiezen voor een gekleurd instroomrooster voor wat extra pit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het effectieve ruimte kost. Niet alleen lever je er kookzones voor in maar ook kastruimte. Denk hier dus wel goed over na.
Hoe kies je de juiste inductiekookplaat?
Iedere kookplaat heeft weer andere mogelijkheden en extra’s. Hoe belangrijk je deze opties vindt speelt natuurlijk mee in jouw keuze. Zo heb je kookplaten met flexzones, pandetectie, automatische uitschakeling, een timer en boostfunctie. Hoe meer functies, hoe duurder de kookplaat. Ook speelt energiezuinigheid een rol en het bedieningsgemak.
Simply Pink
Voor mij als interieurliefhebber weegt het design voor een heel groot deel mee in mijn keuze voor de perfecte inductiekookplaat. Zo heb ik er bij mijn nieuwe keuken heel bewust voor gekozen om de kookplaat heel mooi in het geheel op te laten gaan. Een zwarte kookplaat kan soms hard ogen en zowel vuil als krasjes zijn hier snel zichtbaar op. Mijn voorkeur ging dus naar de Simply Pink kookplaat van Makus. Deze heeft een prachtige rosé kleur die mooi in het keukenblad opgaat.