Meubels, elektronica, sieraden, erfstukken en kleding: je huis is een verzamelplek van kostbaar goed. Wat gebeurt er als deze spullen beschadigd raken of verloren gaan door een brand, inbraak of lekkage van de bovenbuurman? Daar is de inboedelverzekering voor. Niet verplicht, wél aan te raden. In dit artikel lees je er alles over.
First things first – wat is nu eigenlijk een inboedelverzekering? De naam verklapt het al: een inboedelverzekering beschermt de waarde van je spullen in huis tegen schade of verlies door brand, diefstal of waterschade. De term inboedel verwijst naar alles wat in je huis staat en gemakkelijk te verplaatsen is. Denk daarbij aan meubels, je laptop en televisie, serviesgoed en de kunstwerken aan je muur.
Een inboedelverzekering is een soort vangnet voor je persoonlijke bezittingen. Je hoopt het nooit mee te maken, maar wanneer je inboedel schade oploopt kan dat flink in de papieren lopen. Een aanrader dus om zo’n verzekering af te sluiten – ook als je een huis huurt.
Is een inboedelverzekering verplicht?
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar we raden je aan er een af te sluiten. Dat kan bij Allianz Direct al vanaf zo’n vijf euro per maand. Zeker als je waardevolle spullen in huis hebt of woont in een omgeving waar het risico op inbraak of andere schade groter is.
Goed om te weten: een opstalverzekering is wél verplicht voor woningeigenaren met een hypotheek. Deze eis komt meestal van de hypotheekverstrekker, omdat de bank wil dat het het huis goed verzekerd is tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, of waterschade. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf en alle vaste onderdelen ervan, zoals de muren, het dak, leidingen en de keuken.
Wat dekt een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering dekt over het algemeen schade aan – of verlies van – persoonlijke eigendommen door diverse onvoorziene gebeurtenissen. Daarbij kun je denken aan:
- Schade door brand – Als er brand uitbreekt in je huis en je inboedel schade oploopt of volledig verwoest wordt, komt de inboedelverzekering in actie. De kosten van het vervangen van beschadigde of verloren goederen worden gedekt.
- Diefstal / inbraak – Een van de grootste nachtmerries is thuiskomen en ontdekken dat je spullen gestolen zijn. De inboedelverzekering vergoedt de waarde van gestolen items, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
- Waterschade – Wanneer je huis overstroomt door een lekkende waterleiding of hevige regenval, kan waterschade grote gevolgen hebben voor je inboedel. Ook hier zorgt de verzekering voor vergoeding van de schade.
Wat kost een inboedelverzekering?
De kosten van een inboedelverzekering kunnen variëren. Hoe hoog je premie is hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de waarde van je inboedel, je woonplaats en het soort dekking een grote rol, maar ook de samenstelling van je huishouden. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag tussen de vijf en vijftien euro per maand.
All risk inboedelverzekering
De verzekeringspremie valt vaak hoger uit in stedelijke gebieden met een hogere kans op inbraak, of wanneer je kiest voor een uitgebreide dekking. Lastig kiezen? Maak een optelsom van de nieuwwaarde van je spullen. Let op: sommige verzekeraars rekenen met de dagwaarde van een product – en niet met de nieuwwaarde. Lees je vooraf dus goed is om verrassingen te voorkomen.
Je kunt er ook voor kiezen om een all-risk inboedelverzekering af te sluiten. Dit is de meest uitgebreide vorm van een inboedelverzekering en dekt naast de standaard schades ook onvoorziene gebeurtenissen zoals schade door eigen schuld. Denk aan het omstoten van een dure vaas of het binnenshuis laten vallen van je telefoon.