Het maken van een plattegrond is essentieel bij het ontwerpen en inrichten van je huis. Het is de makkelijkste manier om inzicht te krijgen in de hoeveelheid ruimte die je hebt en wat de sterke en zwakke punten van de ruimte zijn. Dat is niet alleen handig als je gaat verhuizen, maar ook als je een ruimte opnieuw gaat indelen. Hoe je tot de juiste indeling komt en het maximale uit je ruimte haalt lees je hier.
Voordat je begint: meten, meten en nog eens meten
Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk om de ruimte die je hebt goed op te meten. Maak een nauwkeurige plattegrond door elke muur en de hoogte van het plafond op te meten. Vergeet ook de vaste dingen in je ruimte niet. Radiatoren, de trap, vaste kasten, keukenkastjes en de open haard nemen allemaal ruimte in.
Schrijf ook meteen de tussenruimte van je deuren en het trapgat op, want je hebt niets aan meubels die straks niet naar binnen of naar boven kunnen. Gebruik een rolmaat, of nog handiger: een laser afstandsmeter. Dit kleine apparaat is je beste vriend bij het opmeten van een ruimte.
Plattegrond tekenen op schaal
Als je alle afmetingen bij de hand hebt kan het tekenen beginnen. Ik vind het zelf het prettigst om dit op papier te doen met potlood, maar online kan natuurlijk ook. Een fijne schaal om een plattegrond te maken is 1 op 50. 1 centimeter op de liniaal staat voor 50 centimeter in het echt. Dit kan op een blanco papier, maar het kan ook handig zijn om ruitjespapier te gebruiken. Standaard ruitjespapier bevat blokjes van 5 mm. Dan kun je voor 1 meter 10 blokjes aanhouden. Voor een klein bedrag koop je een schaal liniaal waarmee je op verschillende schalen een plattegrond kunt uittekenen.
Tip: bij onze interieurplannen krijg je toegang tot 200+ schaalmodellen om thuis mee te puzzelen tot de juiste indeling.
Online plattegrond van je woning maken
Maak je liever een plattegrond op de computer? Er zijn handige tools waarmee je gratis online een plattegrond maakt. Sommige programma’s laten je zelfs meubels intekenen of in 3D zien hoe een ruimte eruit komt te zien. Een paar handige programma’s die je daarvoor kunt gebruiken zijn:
- Floorplanner is een gebruiksvriendelijk programma voor het tekenen van online plattegronden. Naast het tekenen van je plattegrond kun je ook inrichten met meubels. Experimenteer met verschillende combinaties tot je tevreden bent met het resultaat.
- Ikea: met de handige online planners van Ikea maak je niet alleen je droomontwerp voor je keuken, maar ook voor je woonkamer en andere ruimtes in huis. Ikea heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat je ook meubels en verlichting kunt toevoegen in je ontwerp.
- SketchUp is een veelgebruikte tool door professionele interieurontwerpers. Het vergt echt wel even wat oefening, maar als je het programma onder de knie hebt kun je er ook prachtige 3D tekeningen mee maken en je ruimte visualiseren.
- Roomstyler is ook een programma waarmee je niet alleen een plattegrond kunt intekenen, maar de ruimte ook kan inrichten. Met meer dan 120.000 items om uit te kiezen kun je vaak wel vinden wat je zoekt.
“ Wist je dat je bij Ikea niet alleen een keuken planner hebt? Ook voor andere ruimtes maak je makkelijk een plattegrond”
Nancy
Huis inrichten: plattegrond met meubels op schaal
Meten is weten: als je een nieuwe woonkamer inricht is het handig om te weten of je huidige en nieuwe meubels erin passen. Door te testen met meubels in verschillende afmetingen zie je wat het beste past in jouw ruimte. Dat is handig als je nieuwe meubels gaat kopen, want zo kun je gericht op zoek.
Meubels opmeten
Welke meubels mogen er blijven? Meet de buitenmaten op en teken ze uit op een blanco papier. Ben je van plan om nieuwe meubels aan te schaffen? Vaak vind je de precieze afmetingen van meubels in de specificaties van het product. Ben je van plan om zelf een bureau of kast op maat te maken? Dan is het handig om het boek de menselijke maat of het bouwmaatje van Stijlicoon Wieke in huis te hebben . Online zoeken naar standaard maten voor bijvoorbeeld de diepte van je bureau of kast op maat kan natuurlijk ook.
Het gebruiken van een kast basis van Ikea is een slimme manier om een goede prijs/kwaliteit te bewaken.
Maak miniatuurversies van je meubels
Makkelijk passen en meten doe je het beste met miniatuurversies van je meubels. Teken de afmetingen die je net hebt opgenomen op een blanco vel uit en knip ze een paar keer uit. Teken ook een vloerkleed en vloerlampen uit om te kijken of het de ruimte mooi opvult. De standaard maten voor een vloerkleed zijn 140×200, 160×230 of 170×240. Of als je een grote ruimte hebt: 200×300. Knip deze maten uit en kijk welke het beste staat en ga daarna op zoek naar een mooi vloerkleed dat perfect past in jouw ruimte.
Schuif op de plattegrond voor de perfecte indeling
Nu kan het leukste beginnen: het indelen van de plattegrond. Schuif met je miniatuur meubels, wissel een vierkant vloerkleed om naar een ronde en voeg een vloerlamp en planten toe. Zorg voor voldoende loopruimte rondom je meubels en probeer looppaden zo recht mogelijk te maken. Voorkom obstakels in de looppaden: het is niet fijn om steeds om een tafel heen te moeten lopen naar de bank.
Hou de zogenaamde schuifruimte ook goed in je achterhoofd. Stoelen schuiven naar achter, lades rollen naar voren en vaatwassers klappen open. Zorg dat je voldoende ruimte overhoudt om te staan er om (elkaar) heen te bewegen. Probeer verschillende opstellingen uit, zo zie je het snelst wat het beste werkt.
Tip: laat voldoende ruimte vrij rondom je meubels en plaats ze niet tegen de wand maar zoveel mogelijk los in de ruimte.
Wil je zelf een plattegrond van jouw huis?
We helpen je graag met een indeling die klopt. Neem contact met ons op voor een offerte op maat. Voor de afnemers van onze interieurplannen bieden we een upgrade mogelijkheid aan voor een plattegrond op maat. Voor €249,- krijg je twee opties voor de indeling van jouw ruimte. We geven ook aan waar wij de meubels, verlichting en woonaccessoires zouden plaatsen en welke kleuren uit het advies we op welke muur zouden verven. Liever even bellen? Boek dan een uurtje sparren na aankoop van jouw interieurplan!