Marmer in het interieur is overal: van salontafels tot douchewanden, keukenbladen en zelfs in behangprints. De comeback van dit type natuursteen is niet te missen – maar is het een blijvertje, of zijn we massaal gevallen voor een trend die straks weer verdwijnt? In dit artikel duiken we in de opleving van deze steengoede klassieker. Met een frisse blik (en een paar kritische kanttekeningen) beantwoorden we de vraag: is marmer nou stijlvol of compleet overhyped?
Waarom marmer weer hip is
Er zijn trends die langzaam binnensluipen en trends die ineens overal zijn. Marmer in het interieur valt in de tweede categorie. Instagram-feed? Check. Pinterest-bord? Dubbelcheck. Maar waarom is dit natuursteen ineens (weer) zo geliefd? Marmer straalt rust, luxe en tijdloosheid uit. De adering maakt elk stuk gesteente uniek, je hebt dus altijd een bijzondere eyecatcher in huis. Marmer laat zich verrassend goed combineren met andere materialen, zoals hout, messing of zelfs ruw beton.
Ook past dit gesteente goed in de seventies trend, zeker in combinatie met donkere houtsoorten en ronde vormen.
Lees ook: Oranje liefde: de make-over van Laura’s droomhuis
Marmer in het interieur: trend of blijvertje?
De comeback van marmer in het interieur is duidelijk, maar blijft het ook? Daar zijn de meningen over verdeeld. Marmer is niet nieuw – het is al eeuwenlang een geliefd materiaal in architectuur, kunst en meubelstukken. De Romeinen gebruikten het, paleizen werden ermee gebouwd, en ook in moderne interieurs keert het steeds terug.
Ook bij marmer geldt: alles met mate. Een marmeren blad in de keuken? Ja! Een marmerprint op de muur, de vloer én in je accessoires? Misschien nog even over nadenken.
Tip: wil je subtiel beginnen met marmer in je interieur? Denk aan een marmeren dienblad, lampvoet of onderzetter. Staat gelijk leuk!
De voor- en nadelen van marmer
Wij zijn dol op marmer. Het materiaal is prachtig, maar kán een overkill worden. Wil je dat voorkomen? Dit zijn de voor- en nadelen:
Voordelen van marmer in je interieur:
- Luxe uitstraling
- Natuurlijk materiaal met unieke tekening
- Tijdloos en elegant
- Beschikbaar in verschillende kleuren (denk ook eens aan groen of zwart!)
Nadelen van marmer in je interieur:
- Krasgevoelig
- Vlekgevoelig
- Kostbaar
Tip: overweeg gepolijst marmer voor een glanzende look, of gezoet marmer voor een matte, zachtere uitstraling die iets minder vlekgevoelig is. Ideaal voor in de keuken!
Lees ook: Een marmeren tafelblad opknappen? Zo doe je dat (+ stappenplan)
Marmer combineren: gouden duo’s
Marmer komt het mooist tot zijn recht als het één van de hoofdrolspelers is. Dit zijn waanzinnig mooie combinaties die wél werken in je interieur:
- Marmer en hout: de ideale balans tussen warm en koel.
- Marmer en messing: voor een hotel chique look.
- Marmer en linnen: een zachtere touch die het koele van marmer verzacht.
Kies één marmer-element dat eruit mag springen en houd de rest rustig. Een marmeren wastafelblad? Combineer het met neutrale wandtegels en messing kranen. Een marmeren eettafel? Combineer met zachte (teddy) eetkamerstoelen in beige of grijs. Houten stoelen zijn ook een mooie aanvulling.
Alternatieven voor écht marmer
Niet iedereen heeft het budget of de behoefte aan echt marmer in huis. Gelukkig zijn er prachtige alternatieven die vaak ook een stukje praktischer zijn, vooral als je marmer in het interieur overweegt op plekken waar slijtvastheid belangrijk is:
- Keramiek met marmerlook: sterker, makkelijker in onderhoud én vaak budgetvriendelijker.
- Composietsteen: oogt als marmer, maar is minder poreus.
- Marmerfolie of -behang: perfect voor DIY-projecten of een snelle make-over.
Tip: gebruik marmerprints strategisch. Denk aan een wandpaneel achter een open kast of een marmerlook-keuken achterwand. Het oogt chic, zonder dat er een (grote) verbouwing nodig is.
Is marmer stijlvol of overhyped?
Marmer is als een designerstuk in je garderobe: prachtig als je het goed combineert, maar too much als je alles tegelijk wilt dragen. Gebruik marmer dus bewust, geef het ademruimte en wees niet bang om er je eigen draai aan te geven. Mix het met onverwachte materialen of kleuren en laat het materiaal voor je werken – niet andersom. Wil je marmer in je huis, maar weet je nog niet hoe? Maak een moodboard met kleuren, texturen en materialen en start klein met marmeren accessoires. Zo zie je snel of marmer in jouw stijl past – of dat je toch liever bij hout en beton blijft…