Kastje behangen? Ontdek de kleurrijke IKEA hack van Mindy

Geschreven door:

Mindy

Liefde voor kleur, glans en aaibare stoffen Een uitgesproken twist in je interieur is voor mij onmisbaar. Snuffel graag bij de kringloop op zoek naar schatten.

Wat doe je als je gaat verhuizen of verbouwen en je eigenlijk geen afscheid kunt nemen van je favoriete behangetje? Je kunt natuurlijk een nieuwe rol kopen, maar in het kader van duurzaamheid probeerde Stijlicoon Mindy het dessin heelhuids van de muur te halen én opnieuw te gebruiken. Wat ze ermee deed? Een kastje behangen. Kijk mee naar het resultaat van deze kleurrijke IKEA IVAR hack.

In een huis waar veranderingen regelmatig plaatsvinden, komt het weleens voor dat iets wat je eigenlijk nog steeds geweldig vindt, moet verdwijnen. Toen ik besloot het prachtige Santorus behang van Dutch Wallcoverings van de muur te halen, was dat best een emotioneel moment. Dit behang had ik uitgekozen toen we begonnen met de verbouwing van ons huis. Het heeft alles wat ik leuk vind: bloemen, tijgers en een beetje gekkigheid. Gelukkig kwamen de banen behang redelijk ongeschonden van de muur af, waardoor het idee ontstond om het te hergebruiken.

Bloemenbehang

IKEA kast behangen

Op Instagram volg ik veel interieuraccounts uit Engeland en daar zie je regelmatig behang voorbijkomen op een andere plek dan aan de wand. In mijn woonkamer staan twee IKEA IVAR kasten die perfect zijn voor diverse DIY-projecten, maar tot nu toe had ik ze alleen een leuk kleurtje gegeven. Daarom was de keuze voor de nieuwe bestemming van het behang snel gemaakt. Bovendien zijn de deurtjes van deze kastjes mooi recht en glad, dus het aanbrengen van het behang zou niet al te veel moeite kosten.

Op zoek naar meer leuke zelfmaak ideeën? Neem een kijkje bij onze andere IKEA hacks!

IKEA IVAR kastje

Voorbereiding kastje behangen

Om er zeker van te zijn dat print mooi gecentreerd op de kastjes komt, heb ik eerst alles nauwkeurig opgemeten. Ik heb de banen behang op de grond gelegd met het patroon erop en zo de afmetingen van de kastjes met potlood over getrokken.

Zo kan ik het behang meteen op maat knippen, waarbij ik ongeveer vijf centimeter aan alle kanten overhoud. Daarna verzamelde ik de benodigde materialen: eigenlijk gebruik ik voor deze DIY dezelfde producten als wanneer ik een muur behang.

Kastje behangen IKEA IVAR hack Mindy

Benodigdheden

 • Behanglijm – vergeet niet te controleren welk type behang (vlies, papier, vinyl, etc.) je hebt en kies de juiste lijm
 • Behangborstel of verfroller
 • Kleine kwast voor de randjes en kleine hoekjes
 • Scherp afbreekmesje
 • Schaar
 • Behangspatel
 • Zachte doek
 • Vochtige doek
Kastje behangen IKEA IVAR hack Mindy

Stappenplan kastje behangen

Stap 1: voorbereiding

Omdat de IKEA Ivar kastjes glad zijn afgewerkt, was het niet nodig om veel voorwerk te doen. Wel even ontvetten, afnemen en indien nodig licht opschuren. Als je zelf aan de slag gaat met behangen, let er dan altijd op dat de ondergrond glad is. Werk oneffenheden indien nodig bij. Omdat ik vliesbehang gebruik, kon ik de lijm rechtstreeks op de kastjes aanbrengen. Hoe fijn is dat.

Stap 2: lijmen

De deurtjes heb ik allemaal ingelijmd. Vervolgens bracht ik, deurtje voor deurtje, het behang aan op de kastjes. Er is voldoende tijd om te schuiven, dus neem daar rustig de tijd voor. Druk het behang vervolgens goed aan; zelf gebruik ik hiervoor graag een zachte doek, omdat je daarmee gemakkelijk over het behang kunt glijden.

Kastje behangen IKEA IVAR hack Mindy

Stap 3: aansluiten

Je kunt ervoor kiezen om ook de zijkanten van de kastjes mee te behangen, maar ik besloot het alleen op de deurtjes te gebruiken. Dat maakt de klus ook een stuk eenvoudiger, omdat het mooie rechte vlakken zijn. Ik heb het behang zo aangebracht dat de naad van het behang tussen de deurtjes viel, zodat er geen naad op de deuren zelf zit.

Stap 4: verstevigen met tacker

De IVAR-kasten hebben aan de zijkant van het deurpaneel een ingefreesde greep, wat het lastiger maakt om het behang netjes aan te brengen. Het behang dat ik gebruik is vrij dik en stevig en blijft niet netjes zitten met alleen lijm. Daarom besloot ik het behang op een aantal plekken vast te zetten met een tacker.

Tip: je kunt ervoor kiezen om eerst een dun paneel te bevestigen op de kastdeurtjes om het probleem met de handgrepen te omzeilen. Omdat het behang vrij donker is, zijn de nietjes vrijwel onzichtbaar. Ik ben heel blij met het eindresultaat. Eigenlijk vind ik het behang op de kastjes nog mooier dan aan de muur: het is nu echt een eyecatcher geworden in onze woonkamer.

Kastje behangen IKEA IVAR hack Mindy

Deel het resultaat!

Als je nog nooit hebt behangen, denk ik dat dit een goede eerste kennismaking is. Door het kleine oppervlak is het vrij makkelijk om het behang netjes aan te brengen op je kastje. En het is de ultieme manier om van een saai meubel een echte eyecatcher te maken! Ga jij ook met deze DIY aan de slag? Deel het resultaat op Instagram en vergeet ons niet te taggen.

Mindy

Meet the author: Mindy

Mijn leven lang al bezig met kleuren, combineren en stylen. Eerst in de mode en nu met interieur. In mijn stijladviezen vind je gedurfde prints en warme kleuren. Heb ik de mooiste meubels geselecteerd en natuurlijk vertel ik je welke mijn favoriet is.Ik geef tips hoe je deze kunt combineren om zo een uitgesproken stijl neer te zetten zonder dat het teveel wordt. Neem een kijkje bij mijn blogs voor meer inspiratie of ga meteen aan de slag met mijn stijladviezen om voor jezelf je perfecte thuis te creeren.

Denk er bij het maken van je keuzes niet aan wat een ander er van zou vinden. Als je kiest vanuit jouw gevoel weet je zeker dat jij er blij van wordt.

Join the club for endless inspiration & freebies

0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop