Heb je een (eerste) huis gekocht of ga je verhuizen? Waarschijnlijk ben je dan al druk bezig met het uitzoeken van een nieuwe vloer, andere keuken of de bank van je dromen. Maar heb je ook aan je woonverzekering gedacht? Niet zo sexy, wél noodzakelijk. Wij helpen je een handje: in dit artikel lees je alles over het verzekeren van je huis.
Brand, inbraak, lekkage, schade door bliksem of een voetbal door je ruit: als (kersverse) huiseigenaar kun je te maken krijgen met een hoop narigheid en ongemak. Niet het eerste waar je aan wil denken als je net de aankoop van je leven hebt gedaan. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in het beschermen van je eigendommen, binnen- en buitenshuis. De keuze is reuze. Wat verzeker je wel en wat niet?
Verplichte woonverzekering
Heb je een hypotheek? Dan is een woonverzekering in veel gevallen verplicht. Deze bestaat vaak uit een inboedel- en/of opstalverzekering. Met een inboedelverzekering van Allianz Direct bescherm je je eigendommen binnenshuis, maar ook spullen die aan de buitenkant van je huis vastzitten. Denk aan een zonnescherm of buitenlamp. Schade aan ramen (glas) hoort hier niet bij, dit moet je aanvullend verzekeren. Met een opstalverzekering dek je schade aan structurele elementen van je woning, zoals muren, dak en vloeren.
Sommige hypotheekverstrekkers eisen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit aan de nabestaande(n) als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Dit is ook verstandig als de andere woningeigenaar niet de volledige hypotheek kan betalen bij overlijden van de ander.
De mogelijke woonverzekeringen op een rij:
- Opstalverzekering: deze verzekering dekt schade aan de structuur van je huis. Denk aan schade door brand, storm, inbraak of lekkage. Deze is verplicht voor huiseigenaren met een hypotheek.
- Inboedelverzekering: de inboedelverzekering beschermt je persoonlijke bezittingen zoals meubels, elektronica en sieraden tegen schade, diefstal of verlies.
- Aansprakelijkheidsverzekering: stel je voor dat een vriendin uitglijdt op de natte vloer in jouw huis en letsel oploopt. Of er valt een dakpan van het dak van jouw huis op de fiets van de buurvrouw. Dit kan resulteren in aansprakelijkheidsclaims en juridische kosten. De aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. Schade wordt verzekerd als deze is veroorzaakt door jou of je huisgenoten. Huisdieren horen hier ook bij.
- Rechtsbijstandverzekering: een rechtsbijstandverzekering kan van pas komen bij geschillen met buren of bijvoorbeeld een aannemer, maar ook als je tijdens de verbouwing verborgen gebreken tegenkomt.
Aanvullende verzekeringen
Overweeg aanvullende verzekeringen – zoals een glasverzekering die glasschade dekt – of een kostbaarhedenverzekering voor waardevolle items die de standaardlimieten van je inboedelverzekering overschrijden. Deze aanvullende verzekeringen zorgen voor een uitgebreide dekking die past bij jouw specifieke situatie.
Ga je je huis verbouwen of staat het tijdelijk leeg? Overweeg dan een bouw- en leegstandverzekering. Deze verzekeringen bieden bescherming tegen specifieke risico’s die gerelateerd zijn aan bouwactiviteiten en het tijdelijk onbewoond zijn van je huis. Een geruststellende gedachte tijdens renovaties of verhuizingen. Naast bovengenoemde verzekeringen kun je ook een tuinverzekering afsluiten, voor diefstal van meubilair bijvoorbeeld.
Advies nodig?
Breng voor je een verzekering afsluit in kaart waarvoor je de verzekering nodig hebt en voorkom overlap. Laat je indien nodig adviseren om de juiste verzekering voor jouw situatie af te sluiten. Bekijk je verzekeringen jaarlijks en bepaal of deze nog passen bij jou en je (woon)situatie. Zo voorkom je dat je niet te veel betaald. Meer lezen over de woonverzekering? Klik hier.