Soms klopt een ruimte bijna helemaal. Je hebt de juiste kleuren gekozen, de perfecte bank gevonden en dat vintage vaasje op de salontafel maakt het he-le-maal af. Toch voegt het niet helemaal. Help! Grote kans dat het ligt aan één detail in het interieur dat verrassend vaak over het hoofd wordt gezien. Zonde. In dit artikel lees je hoe je dat moeiteloos oplost.
In dit artikel duiken we in dat ondergeschoven kindje van het interieur: een detail in het interieur dat stiekem meer impact heeft dan je denkt. En natuurlijk krijg je van ons slimme tips om het recht te breien. Been there, done that.
Het meest vergeten detail in het interieur: raamdecoratie
Gordijnen. Jaloezieën. Rolgordijnen. Inbetweens. Niet het spannendste deel van je interieur — maar vergis je niet: raambekleding is een belangrijk detail in het interieur dat enorm veel invloed heeft op de look en feel van je huis. Gordijnen die te kort zijn, materialen die vloeken met de rest van de ruimte of kleuren die het daglicht buiten de deur houden.
Lees ook: Mooi Merk: A House of Happiness maakt duurzame gordijnen van restmaterialen
Deze details in het interieur zijn echte stijlbrekers
- Te korte gordijnen: Alsof je een broek draagt die boven je enkels hangt. Gordijnen horen tot op de vloer te komen, óf elegant op de vloer te rusten. Te kort oogt goedkoop.
- Verkeerde montagehoogte: Als de gordijnroede te laag hangt, lijkt je plafond lager dan het is. Terwijl een hoger geplaatste roede juist optisch ruimte creëert.
- Niet het goede materiaal: Denk aan zware fluwelen gordijnen in een keuken of transparante inbetweens in een slaapkamer. Niet alleen onpraktisch, maar ook visueel geen lekkere match.
- Geen afstemming met de rest van het interieur: Je kunt nog zo’n mooi kleurenpalet hebben gekozen, als je raamdecoratie niet matcht dan gaat het ergens wringen.
Zo los je dit detail in het interieur eenvoudig op
Het goede nieuws? Je hoeft je interieur geen volledige make-over te geven. Een paar gerichte ingrepen maken vaak al een wereld van verschil.
- Kies voor vloer-tot-plafond
Hang je gordijnroede zo hoog mogelijk, liefst tegen het plafond. Laat de gordijnen tot op de vloer vallen, of zelfs licht poolen (een kleine ‘plooivorming’ op de grond). Dit verlengt je muren optisch en geeft een luxe uitstraling — zelfs met budgetvriendelijke stoffen. - Werk met lagen
Combineer functionele raamdecoratie met sfeermakers. Denk aan verduisterende rolgordijnen gecombineerd met luchtige linnen inbetweens. Zo kun je overdag het licht filteren en ’s avonds de boel afsluiten. Het spel tussen transparantie en textuur voegt diepte toe aan je ruimte. - Gebruik texturen
Kleur is belangrijk, maar textuur is vaak wat een ruimte écht spannend maakt. Kies bijvoorbeeld voor linnen als je een natuurlijke, relaxte sfeer wilt. Of ga voor glanzende stoffen als je iets meer glamour zoekt. De juiste textuur versterkt je interieurstijl zonder dat het schreeuwt. - Houd het rustig (of maak een statement)
In een minimalistisch interieur kun je de raambekleding als een krachtig accent gebruiken (denk: diepe mosterdgeel of terra), terwijl een kleurrijke ruimte vaak beter werkt met neutrale, rustige gordijnen. - Investeer in maatwerk
Als je ergens in huis wilt investeren, is het in iets dat je dagelijks ziet en gebruikt. Maatwerk hoeft niet onbetaalbaar te zijn, maar zorgt er wel voor dat het plaatje klopt.
Lees ook: IKEA Hack: zo maak je zelf gordijnen met een designerlook
Tot in detail
Je interieur draait niet alleen om grote statements. Juist de details zorgen voor balans, eenheid en sfeer in je interieur. Raambekleding is vaak het puntje op de i, maar bepaalt ook hoe licht, kleur en sfeer matchen in de ruimte. Geef je ramen de aandacht die ze verdienen – en maak de switch. Benieuwd hoe wij dat aanpakken? Kijk mee op Instagram @thehomestyleclubcom.