DIY: Vakkenkast maken met Ikea IVAR kasten voor €600,- (stap voor stap)

Geschreven door:

Nancy @onshaarlemsehuisje

Kleur, interieur en DIY lover. Gek op het kopen van (design) spullen en het ontdekken van nieuwe webshops. Co-founder van The Home Style Club


Droom je van een wandkast op maat in je woonkamer, maar wil je geen duizenden euro’s besteden aan maatwerk? Zelf een kast maken is eenvoudiger dan je denkt! Met de werkomschrijving en tekeningen van Stijlicoon Cindy kun je direct aan de slag. Samen met haar man maakte ze een vakkenkast op maat met Ikea IVAR kasten als basis. In deze blog lees je hoe je de wandkast maakt en krijg je tips over hoe je hem precies laat aansluiten op jouw muur. 

Cindy’s stijl kenmerkt zich door warmte en rust. Je zal geen zwart zien in haar interieur, maar wél lichte, warme en natuurlijke kleuren en materialen. Pretty Natural is een perfecte omschrijving van haar Scandinavische woonstijl met kleur – en deze kast past daar perfect in. Ze werd voor deze kast geïnspireerd door de slaapkamerkast van @tanjavanhoogdalem. Zij maakte zelf ook een kast met een vakverdeling en dichte onderzijde. Cindy koos voor een snellere route: een basis van Ikea IVAR kasten. De kasten aan de onderzijde zijn ideaal om extra opbergruimte te creëren. Alles wat je niet in de pronkkast wilt zien werk je zo makkelijk weg.

Kan jouw woonkamer wel een make-over gebruiken? | Ontdek onze stijladviezen

Benodigdheden

Hout

Massief houten verlijmde timmerpanelen, vuren:

 • 2x 2300 mm x 300 mm x 18 mm (zijwanden)
 • 1x 1636 x 300 mm x 18 mm (bovenplaat)
 • 1x 1600 mm 300 mm x 18 mm (tussenplaat)
 • 1x 1600 mm x 275 mm x 18 mm (onderplaat)

Houten planken: 

 • 2x 1436 mm x 300 mm x 18 mm (staanders)
 • 1x 1120 mm x 300 mm x 18 mm (staanders)
 • 1x 500 mm x 300 mm x 18 mm (liggers)
 • 1x 791 mm x 300 mm x 18 mm (liggers)
 • 2x 273 mm x 300 mm x 18 mm (liggers)
 • 2x 473 mm  x 300 mm x 18 mm (liggers)
 • 2x 300 mm x 300 mm x 18 mm (liggers)

Houten latjes:

 • 15 latjes van 20 mm x 9 mm x 300 mm (vak linksboven)
 • 14 latjes van 20 mm x 9 mm x 550 mm (vak onderin)

In totaal heb je vijf schaaflatten nodig van grenen of vuren (2700 mm). Deze kun je ook zelf ter plekke op maat zagen. 

MDF achterplaat: 

 • 1x 2336 mm (- minus plint hoogte) x 1636 mm x 12 mm OF
 • 2x 2336 mm (- minus plint hoogte) x 818 mm x 12 mm

Tip: kies voor de achterplaat dezelfde dikte als je plint om de kast precies tegen de muur aan te laten vallen.

Materialen

 • Schroeven of torx van 4 mm dik in lengtes van 30 mm en 40 mm
 • Bevestigingsbouten (IKEA- je kunt deze bij de reserveonderdelen uit de bakjes pakken)
 • Verankeringsbeslag (IKEA)
 • Houtlijm
 • Houtvuller
 • Matte verf (in jouw gewenste kleur) (Sigma S2U Nova Matt)
 • Lakroller & kwast
 • Afplaktape
 • Schuurpapier
 • Viltjes voor onder de kast

Gereedschap

 • Rolmaat
 • Cirkelzaag 
 • Schroefmachine
 • Potlood
 • Winkelhaak
 • Waterpas
 • Twee schragen of werkbank
 • Lijmklemmen
 • Stanley hoekklem
 • Tacker (optioneel)

Kostenindicatie: €600,-

zelf een wandkast op maat maken + tekening

Wandkast op maat

De wandkast van Cindy is 163,6 cm breed, 30 cm diep en 233,6 cm hoog. De basis zijn twee IVAR kasten van ieder 80 cm breed. Je kunt de kast natuurlijk ook maken met één IVAR kast als basis, of drie als je een bredere wandkast wil maken. 

Mocht je de kast breder willen maken of smaller, kun je ervoor kiezen om ook met de hoogte te spelen. Kijk hierbij altijd wat er mooi is met de hoogte van jouw plafond. Ter indicatie: Cindy’s woonkamer is 2,65 meter hoog. Ben je op zoek naar een ontwerp op maat? Cindy kan dit voor je uittekenen voor €175,-. Neem contact op via haar website.

TIP: Op ons Pinterest bord vind je meer Ikea IVAR hack ideeën. Deze afbeeldingen vind je daar ook terug. Pin ze op jouw Pinterest bord zodat je ze altijd terug kunt vinden.

wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (4)

Hout op maat zagen

Laat het hout in de bouwmarkt of online op maat zagen. Bestel je het hout online en laat je het hout thuis bezorgen, voorkom je dat het hout niet in je auto past. Wel zo makkelijk!

IVAR kasten in elkaar zetten

Start met het in elkaar zetten van de Ikea IVAR kasten. Laat je deurtjes nog even achterwege. Zitten de frames in elkaar? Zorg dat je ze ook goed aan elkaar bevestigd. Dit doe je met bevestigingsbouten (te vinden bij de reserveonderdelen van IKEA). 

wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (5)

Meubelpanelen bevestigen

Bevestig eerst de onderplaat onder de IVAR kasten. Dit werkt het beste als je de kast plat op de grond neerlegt met de open kant naar de grond. Omdat de Ivar kasten laag op de grond vallen, koos Cindy ervoor om een houten plank eronder te leggen. Deze is net iets minder diep dan de kast. Zo creëer je als het ware een inspringende plint en weet je zeker dat de deurtjes straks niet over de vloer schuiven bij het openen. Ook staat de kast zo iets minder massief op de grond, geeft iets meer lucht. Bevestig tot slot de tussenplaat bovenop de IVAR kasten.

Plak direct viltjes op de onderkant, dan kun je de kast straks makkelijk verschuiven. 

Kast ombouw maken met meubelpanelen

Maak vervolgens de ombouw met de vuren meubelpanelen. Start met de twee zijkanten en maak die vanuit de binnenzijde van de IVAR kasten vast. Gebruik een Stanley hoekklem om ervoor te zorgen dat de hoeken haaks op elkaar komen. Boor de houten panelen voor om splijten te voorkomen.

wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (8)
wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (10)

Maak de achterplaten vast

Als het frame stevig vast staat, leg je de achterplaten op de kast en bevestig je die in de lengte op de IVAR kast. Hou rekening met de hoogte van je plint om ervoor te zorgen dat de kast perfect aansluit op de muur. Bevestig de platen om de 20 cm met een schroef van 30mm. Voila: de basis staat! Zet de kast rechtop en op de juiste plek. 

wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (13)

Bepaal jouw wandkast design

Tijd om de vakverdeling te bepalen. Om de naad van de achterplaten weg te werken koos Cindy voor een lage staander in het midden. Omdat ze de plankjes blind wilden bevestigen (geen plankdragers), lieten ze de planken verspringen. Zo kan je via de zijwanden de planken vastzetten met 40 mm schroeven  en de gaatjes later opvullen. 

Bedenk van te voren goed wat je in de kast wilt zetten en welke ruimte daarvoor nodig is. Heb je een grote vaas of een lange kandelaar in gedachten, of zie je liever een mooi koffietafelboek of kunstwerk in je pronkkast? Dit is hét moment om te bepalen hoeveel ruimte je in de kast wilt hebben. Het mooist is om een speelse verdeling aan te houden waarin smalle, hoge vakken afwisselen met kleinere.

planken maken in wandkast op maat
wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (17)

Planken in de vakkenkast maken

Als je weet hoe je het hebben wilt kun je de vakverdeling maken en de planken in de kast maken. Boor twee schroeven aan de buitenzijden van de planken en zorg voor extra versteviging door de planken ook aan de achterzijde vast te boren aan de achterplaat. Boor altijd even voor met een klein boortje om het splijten van het hout te voorkomen. 

wandkast op maat met ikea ivar kasten - Ikea hack - Vakkenkast - Zelf een kast maken (20)

Houten latjes

Maak vervolgens de kast af met houten latjes in twee van de vakken. Deze lijm of tack je vast op de achterwand. Zeker weten dat de tussenruimte hetzelfde is? Zaag dan een stukje hout in de juiste breedte (13 mm) of gebruik net als Cindy een boek en hou die tussen ieder houtje tijdens het vastmaken.

vakkenkast met houten latjes
vakkenkast met houten latjes

Vakkenkast schilderen

Alles klaar? Dan is het tijd om de wandkast in de verf te zetten. Start met een goede grondverf en werk de kast vervolgens af in een kleur naar keuze. Cindy gaf de kast een mooie, warme kleur Subtle Umber van Flexa. Hij steekt mooi af tegen de kleur Bakery Brown op de muur. 

Vind je dit net als Cindy mooie verfkleuren en kan jouw woonkamer wel een make-over gebruiken? Neem dan eens een kijkje in haar Pretty Natural stijladviezen. Hierin vind je nog meer verfkleuren die hierbij passen, maar ook ruim 200 meubels, verlichting en woonaccessoires om de ruimte aan te kleden. 

Matte verf

Sigma S2U Nova Matt is een fijne verf met een matte uitstraling die je in iedere kleur kunt laten mengen. Bovenstaande Flexa kleuren kun je in deze verf laten mengen, maar je kunt ook kiezen voor een kleur uit bekende paletten van Farrow & Ball, Little Greene of Pure & Original. De watergedragen lakverf is goed bestand tegen huidvet waarmee je vette vingers op je mat geschilderde vakkenkast voorkomt.

wandkast op maat verven met grondverf
vakkenkast op maat verven met grondverf

Wandkast verankeren

Heb je kleine kinderen in huis? Dan is het slim om de wandkast te verankeren aan de muur zodat deze niet naar voren kan omkieperen. Dit doe je met verankeringsbeslag (te krijgen bij IKEA). Dit bevestig je bovenaan de kast. 

Zou je jouw interieur graag meer kidsproof maken? Cindy is gespecialiseerd in kidsproof interieuradvies. Ook geeft ze in haar stijladviezen veel tips over mooi en praktisch wonen met kinderen. 

vakkenkast inrichten

Vakkenkast inrichten als een pro

Deze open wandkast vraagt natuurlijk om mooie pronkstukken. Van een mooie vaas met kunstbloemen in het grote vak tot hoge kandelaars in de smalle: met deze kast kun je alle kanten op. Plaats de items waar je het liefst naar kijkt in een vak op ooghoogte, zo krijgt het de aandacht die het verdient.

De lage vakken zijn ideaal voor een stapeltje boeken of een mooi opbergdoosje. Speel met hoogtes en maak groepjes. Allemaal lage accessoires ogen snel saai en vallen minder op. Een klein kunstwerk of poster hoeft niet altijd te hangen: het past ook perfect in deze kast. Wist je dat Cindy zelf ook hele mooie kunstwerken maakt? Precies in de kleuren die passen bij deze kast.

Voelt jouw interieur soms net wat te donker? Dan kan je ook kiezen voor een extra lichtpunt – ook als je geen electra punt achter de kast hebt. Los het op met een draadloos tafellampje of een ledstrip aan de bovenkant van de kast. Of ga voor mooie (zoutsteen) waxinelichthouders.

Plaats breekbare items of een vaas liever iets hoger in de vakkenkast als er grijpgrage kinderhandjes in de buurt zijn. Heb je kleine woonaccessoires zoals kaarsen en opbergpotjes? Verzamel ze op een dienblad of marmeren schaal voor meer rust. De kast is natuurlijk ideaal om af te wisselen met accessoires per seizoen. Vind je het stylen lastig, kijk gerust bij Cindy af!

cindy cinterior profielfoto

,,Less is more: door juist te kiezen voor enkele items en die groepeert creëer je rust en daardoor krijgen deze items juist meer de aandacht.

Cindy

Deel het resultaat met ons op Instagram! #thehomestyleclub

Meer woonkamer inspiratie?

Wil je aan de slag met het inrichten van jouw woonkamer en ben je op zoek naar inspiratie? In onze webshop vind je kant-en-klare interieuradviezen voor de woonkamer. Je kunt direct aan de slag met een plan van 70 pagina’s met verf kleuren, behang en alle meubels en accessoires die je nodig hebt om jouw droominterieur te creëren. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn! 

wavicon

Nancy

Meet the author: Nancy

Als co-founder van The Home Style Club mag ik me dagelijks met de mooie interieurs en mijn vakgebied online marketing bezig houden. A dream come true! Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor mooie interieurs. Mijn hart maakt een sprongetje als een hoekje helemaal ‘klopt’. Waar kleuren, materialen en stijlen gemixt worden tot een uniek en eigen stijl. In mijn stijladviezen vind een mix van kleur, Scandinavisch design je tijdloze ontwerpen waarmee je jarenlang vooruit kunt. Als DIY‘er vind je natuurlijk ook leuke tips voor het upcyclen van je meubels en tips voor het shoppen van design via Marktplaats. Neem een kijkje in mijn stijladviezen of lees mijn blogs en ga zelf aan de slag met mijn tips.

Kies nooit als eerste de kleur van je muren. Verf is er in duizenden kleuren en kan eenvoudig worden aangepast. Kies als eerste de duurste items en decoreer daaromheen.

Join the club for endless inspiration & freebies

0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop