Met een muurschildering in de babykamer voeg je op een speelse manier kleur toe aan de ruimte. Bij ons is het dé eyecatcher van de ruimte geworden. Hoe we de muurschildering maakten? Dat ga ik stap voor stap uitleggen in deze Do-It-Yourself blog!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Flashback. Terwijl ik dit schrijf, besef ik dat ik dit al tientallen keren gehoord heb tijdens mijn zwangerschap. Bij de kraamzorg, van vrienden en de verloskundige. Maar in dit geval gaat het over de muurschildering voor de babykamer. Ook daar zorgt een goede voorbereiding voor het beste eindresultaat waar je iedere dag blij van gaat worden als je je kleintje in je armen houdt.
Stap 1 – Muurschildering kiezen
Als je op deze blog bent beland, heb je vast en zeker al wat inspiratie opgedaan voor jouw muurschildering. Ik kan zelf uren rondstruinen op Pinterest en door mooie beelden scrollen. Dat deed ik ook voor de muurschildering van onze Mini. Pinterest is gratis en heeft een fijne functie om een verzameling van beelden op te slaan in een Pinterest bord. Laat je inspireren en verzamel je favorieten voor jouw babykamer op één plek.
Hou het niet alleen bij afbeeldingen van muurschilderingen – je wil ook zorgen dat de rest van de kleuren en materialen erbij past. Bewaar daarom ook beelden van het ledikantje en andere meubels die in de ruimte komen. En vergeet die lekkere fauteuil niet die je straks gaat neerzetten. Door een moodboard te maken weet je zeker dat alles bij elkaar past.
Stap 2 – Maak een moodboard
Nadat je een selectie van beelden hebt gemaakt, kies je jouw favorieten uit. Je muurschildering, maar ook de verfkleuren die je mooi vindt en de meubels die in de ruimte komen. Die afbeeldingen breng je samen in een moodboard. Een digitaal moodboard kun je maken met Canva – ook weer een gratis programma. Er zijn veel mooie layouts te vinden! Vul in het zoekkader “moodboard’’ in en kies de lay-out uit die jou aanspreekt.
Met het pipetje in het programma haal je gemakkelijk jouw favoriete kleuren uit een afbeelding. Voeg die toe als kleurblokjes in jouw moodboard, zo zie je direct of alles mooi bij elkaar past. Ga je voor veel kleur, of kies je liever voor pasteltinten? Ik koos voor het laatste!
Tip: gebruik het pipetje om de kleuren uit jouw afbeeldingen te halen en als kleurblokje toe te voegen.
Stap 3 – Schets op papier
Als je goed naar het moodboard kijkt, kun je lezen wat voor muurschildering je gaat maken. Tijd om de voorbereidingen te treffen en het één en ander te testen. Je begint met het perfecte plaatje in een (digitale) schets te gieten. De schets van de muurschildering zette ik om in een tekening op schaal 1:100, waarbij 1 cm op papier 100 cm op de muur is. Zorg dat de basis – de afmetingen van de muur – ook juist getekend zijn op schaal. Dit scheelt je dat veel frustratie bij stap 5.
Stap 4 – Kies je kleurencombinaties
Tijd om kleur te bekennen! Welke kleuren passen bij jouw muurschildering? Welke kleuren hebben het juiste effect met daglicht? En kunstlicht? Welke kleuren passen bij de sfeer die je wil neerzetten? Welke kleuren passen bij elkaar? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden als je een muurschildering gaat maken.
Welke kleurencombinatie je kiest kun je op meerdere manieren aanvliegen. Wil je het veilig houden? Kies dan kleuren uit één kleurenfamilie. Durf je net wat meer uit te pakken? Laat je inspireren door onze kleur ideeën of kijk op Pinterest naar mooie kleurencombinaties. Zie je een combinatie die je mooi vindt? Maak daarvan een screenshot en upload die in de Histor MY Color app op je telefoon. Door met het pipetje over de kleuren te gaan die je mooi vindt, pakt de app daar direct mooie verfkleuren uit.
Koop van jouw favoriete combinatie kleine verfpotjes of ga voor kant-en-klare plakstaaltjes. Schilder (kleine) vlakken op de muur die je gaat schilderen, of schilder het op een A4 papier en hang die op. Bekijk de kleur(en) op meerdere momenten van de dag. Zo zie je direct hoe jouw kleur uit de verf komt met daglicht, kunstlicht en op een sombere of zonnige dag.
Lees ook: Van kleurentesters tot gratis staaltjes: zo kies je de juiste verfkleur
Stap 5 – Schets op de muur
Het moeilijkste stuk: de hoogtes en breedtes uitzetten op de muur. Met behulp van een tekening op schaal (ja daar is ie weer!) heb je behoorlijk wat houvast gecreëerd. Begin te meten en zet de belangrijkste punten op de muur, in mijn geval de bergtoppen. Daarna verbind je de verschillende punten met een (dunne) afplaktape. Waarom een dunne? Omdat dat gemakkelijker is bij het plakken van organische vormen. Zorg dat je de afplaktape héél goed aandrukt want de smallere versie laat snel(ler) los.
Stap 6 – Muurschildering maken
Maak je muurschildering kleur voor kleur. Vlakken die elkaar niet raken kun je tegelijk verven. Schilder eerst de binnenkant van het randje langs de afplaktape in de aangrenzende muur kleur. Zo zorg je voor strakke lijnen en voorkom je uitlopers omdat je de afplaktape helemaal ‘afdicht’. Verf vervolgens de vlakken in de juiste kleur en herhaal dit na 12 uur. Trek de afplaktape eraf als de tweede laag verf nog nat is. Tadaaa, je eerste kleurvlakken zijn een feit! Herhaal dit proces bij de overige vlakken en je muurschildering is klaar!
Geniet van je resultaat
Wat is het heerlijk om op deze manier samen bezig te zijn met je kleintje. Lekker nestelen en een flinke dosis liefde in dat fijne kamertje stoppen. Met deze stappen kun jij ook zo’n unieke muurschildering maken voor je kinderkamer. Dezelfde of een zelf gekozen thema, net wat bij jou past. Ik ben in ieder geval super trots op dit resultaat en verliefd op dit mooie, warme kleurenpalet.