Met houten sierlijsten tover je een saaie muur om tot een prachtige blikvanger in je huis. In deze blog lees je hoe je met houten latjes en een beetje geduld een sierlijsten muur maakt. Van modern en strak tot klassiek en elegant: ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf een vakverdeling bedenkt, uitmeet en plaatst. Zo creëer je in een weekend een stijlvolle look in jouw (nieuwbouw)huis.
Toen wij onze herenboerderij uit 1881 betrokken was onze grote missie om het woonhuis in oude glorie te herstellen. Naast het toepassen van rijke kleuren vonden we het belangrijk karakter terug te brengen in het huis. We kozen daarom zowel voor houten sierlijsten op de wand in de zitkamer als in de blauwe woonkamer. Daar gingen we ook aan de slag met sierlijsten op het plafond en op onze DIY Billy boekenkast. Een sierlijst wand geeft diepte aan de ruimte en de vakverdeling zorgt voor een classy look.
Houten sierlijsten: zoveel opties
Voordat je naar de bouwmarkt rent om sierlijsten te kopen is het goed om te weten wat je nodig hebt. In deze blog ga ik in op sierlijsten op de wand. Dit zijn veelal smalle latten van 22 mm breed. Ik kies altijd voor houten sierlijsten met een randje in het midden. Je kunt natuurlijk ook sierlijsten maken op het plafond, bijvoorbeeld met sierlijsten van piepschuim (polystyreen) of kiezen voor moderne sierlijsten op de deur. Voor deze toepassingen heb je weer andere materialen nodig.
Benodigdheden
Materialen
- Houten sierlijsten 22 x 9 mm (260 cm lang)
- Montagekit (High tack)
Gereedschap
- Waterpas of kruislijnlaser
- Kitpistool
- Verstekzaag
- Verstekbak
- Rolmaat
- Potlood
- Gum
- Fijn schuurpapier
- Verf (tip: bij onze interieurplannen krijg je o.a. 40% korting op verf!)
- Kwast
Sierlijsten muur maken
Er zijn geen vaste regels voor een verdeling of aantal vakken. Er zijn wel vijf dingen die ik zelf altijd doe:
- Verhouding ⅓ lambrisering en ⅔ grote vlakken.
- De bovenste en onderste vakken scheiden met een sierlijst van links naar rechts
- Afstand van 9-10 cm tussen alle vlakken, 12-15 cm aan de linker- en rechterkant van de sierlijst tot de muur en dezelfde afstand tot de plint en de plafondlijst
- Een hoge, sierlijke “monumenten” plint van 18 cm
- Plafondlijsten van 7×7 cm
Tip: Op ons Pinterest bord vind je meer sierlijst muur ideeën. Deze afbeeldingen vind je daar ook terug. Pin ze op jouw Pinterest bord zodat je ze altijd terug kunt vinden.
Stap 1 – Maak een ontwerp
Ik krijg vaak de vraag wat de precieze afmetingen zijn van onze vakverdeling. Maar als ik je iets mee kan geven, is het wel om niet af te gaan op andermans afmetingen. De breedte van jouw muur en de hoogte van de ruimte, vragen altijd om een eigen ontwerp en vakverdeling. Stel jezelf allereerst de vraag welke indeling je mooi vindt. Op ons Pinterest bord hebben we allemaal ideeën verzameld van verschillende vakverdelingen.
Hou je van hoge, lange vlakken en alles evenredig of mag er een groot vlak in het midden? Wij kozen in de zitkamer voor een groter vak in het midden waardoor er ruimte ontstond voor een kunstwerk. In de blauwe kamer kozen we wel voor even grote vakken.
Lambrisering
De onderste vlakken kun je zien als lambrisering: deze maak je nooit hoger dan ⅓ van de wand hoogte. Pak een pen en papier erbij en teken de muur uit op schaal. Er zijn speciale schaallinialen te krijgen waarmee je op schaal van 1:50 tekent. Experimenteer en kijk wat jij het mooist vindt.
Hoe bereken je de vakken?
Meet de breedte en hoogte van jouw muur, bepaal het aantal vakken en verzamel alle benodigde maten. Je hebt de breedte van de sierlijst nodig, de hoogte van de plafondlijst, de hoogte van de plint en de gewenste buiten- en tussenruimte van de vakken.
Rekenvoorbeeld
- Muur: 400 cm breed x 300 cm hoog
- Gewenst aantal vakken: 3 in de breedte 2 in de hoogte
- Sierlijst breedte: 22 mm
- Plinthoogte: 18 cm
- Plafondlijst: 7 cm
- Gewenste buitenmaat: 15 cm (ik kies vaak voor 12-15 cm)
- Gewenste tussenruimte: 9 cm (ik kies vaak voor 9-10 cm)
Breedte van de vakken
Start met de breedte van de muur (400 cm) en trek hier de buitenmaten (2 x 15 cm) en tussenmaten (2 x 9 cm) vanaf. Je houdt 352 cm over. In dit voorbeeld maken we drie vakken waarvan de middelste dubbel zo groot is als de twee buitenste vakken. We delen de 352 daarom door vier. De 88 cm die we overhouden is de buitenmaat van het linker- en rechter vak. Het middelste vak maak je dubbel zo groot en wordt 176 cm breed.
Hoogte van de vakken
Dezelfde rekensom doe je ook met de hoogte maar meten we vanaf de plint en de plafondlijst. In dit voorbeeld is de wand 300 cm hoog en maken we twee vakken. Hier trekken trekken we de plinthoogte (18 cm), plafondlijst (7 cm), buitenmaten (2 x 15 cm), tussenmaten (2 x 9 cm) en de dikte van de sierlijst (22 mm) vanaf (totaal -75,2 cm). Let op: je gebruikt in dit geval twee keer de tussenmaat van 9 cm ondanks dat er twee vakken zijn. Dit komt omdat we hier een sierlijst tussen plaatsen.
De 224,8 cm die we overhouden is weer de buitenmaat van het bovenste en onderste vak samen. Hier houden we de verhouding van ⅓ – ⅔ aan. Oftewel, 224,8 cm gedeeld door drie. We houden zo 74,93 cm over voor het onderste vak en 149,87 cm voor het bovenste vak.
Let op: met deze berekening meet je de buitenmaten van de vakken. Wanneer je verstek zaagt is dit ook het langste puntje van de hoek. Hier teken je de latjes ook op af.
Komt de vakverdeling achter de bank, je bed of rondom je tv? Bedenk dan of de vakken nog zichtbaar zijn als de meubels ervoor staan.
Stap 2 – Houten sierlijsten zagen
Zodra je alle afmetingen weet kun je de houten sierlijsten op maat zagen. Dit werkt het beste met een verstekzaag. Schuur vervolgens de randjes heel licht op. Zorg dat je de hoeken zoveel mogelijk in tact laat om de aansluiting van de sierlijsten zo mooi mogelijk te houden. Leg alle sierlijsten even op de grond om te testen of je alles hebt en of alles past.
Stap 3 – Houten sierlijsten op de wand aanbrengen
Voordat je de sierlijsten op de wand aanbrengt zorg je dat de wand egaal is. Vervolgens meet je uit waar de sierlijsten komen. Start in de hoek en markeer met potlood de vakken op de wand. Ik heb sierlijsten op meerdere manieren aangebracht, met een waterpas en meetlint of met een kruislijnlaser. Ik vond de laser het fijnst werken. Deze kun je online kopen of huren bij de bouwmarkt. De laser zorgt automatisch voor een lijn die waterpas is en dat werkt heel fijn.
Je plaatst de laser op de juiste afstand van de wand. Start met het kitten van de bovenste rij horizontale sierlijsten. Werk blok voor blok van links naar rechts. Plaats daarna de verticale latten direct tegen de horizontale aan. Je kunt hier op gevoel nog een beetje schuiven. Druk de lijsten aan totdat ze vast genoeg zitten. Tot slot maak je het vakje af met de onderste lat.
Stap 4 – Schilderen & behangen
Als je het echt netjes wilt afwerken kun je de randjes van de sierlijsten kitten. Zo zorg je voor een perfecte aansluiting op de wand. Schilder de wand en de houten latjes daarna in de juiste kleur. Hoewel je hier idealiter houtverf voor gebruikt, verf ik de sierlijsten toch met muurverf omdat ze anders altijd een andere glansgraad houden. Zolang je er niet tegenaan stoot blijft dit prima zitten. Tip: bewaar altijd een restje verf om bij te tippen.
Naast je sierlijsten schilderen, kun je ook kiezen voor een sierlijst met behang. Stijlicoon Elisah koos hiervoor in haar woonkamer. Ook gaaf: een sierlijst lambrisering maken zoals Stijlicoon Mardou deed.
Deel je resultaat!
Ga je aan de slag met sierlijsten? We zijn heel benieuwd naar het resultaat! Deel het met ons op Instagram @sofiedekruijff en @thehomestyleclubcom. Gebruik de hashtag #thehomestyleclub dan delen we jouw resultaat. Vergeet ons niet te volgen voor meer DIY inspiratie.
Extra hulp nodig?
Vind je het lastig om een passend ontwerp te maken voor jouw sierlijsten muur? Wij kunnen een ontwerp voor je uittekenen. Shop de sierlijsten tekening op maat voor €250,- per wand en deel de afmetingen van jouw muur. Wij maken een tekening op maat, inclusief een lijst met benodigdheden waar je direct mee verder kunt.