Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Of wil je je huidige keuken een make-over geven? Denk out of the box en kies voor een donkerblauwe keuken! Deze tint is cool, chique en tijdloos en past in iedere woonstijl. Combineer deze kleur met marmer en maak van je keuken een echte eyecatcher. Lees hier alles over mijn donkerblauwe beauty.
Dag zwart en wit; hallo donkerblauwe keuken!
Een keuken mag tegenwoordig echt gezien worden. Vroeger stopten we de keuken weg in een aparte ruimte. Inmiddels vormt la cuisine steeds vaker het hart van het huis. Met zo’n belangrijk onderdeel in je interieur mag je flink uitpakken. Vergeet wit en zwart; blauw is wauw. Een donkerblauwe keuken trekt de aandacht zonder schreeuwerig te worden. Blauw heeft een rustgevend effect en kan met een heleboel andere kleuren gecombineerd worden.
Op zoek naar een nieuwe keuken? | Ontdek onze stijladviezen
De donkerblauwe keuken als tijdloze alleskunner
Een nachtblauwe keuken is een fijne basis om eindeloos mee te variëren. Het is een goed alternatief voor het wat hardere zwart en net even anders dan anders. Donkerblauw past uitstekend in een modern, Scandinavisch interieur. De tint zelf geeft namelijk meteen karakter aan je keuken zonder dat je er al te veel poespas voor nodig hebt. Ook kun je deze kleur gemakkelijk in een meer landelijke of romantische inrichting toepassen. Door de tijdloze uitstraling raak je er niet snel op uitgekeken.
Een strakke, greeploze design keuken
Ben jij net als ik gek op een strak design? Kies dan een greeploze donkerblauwe keuken voor een minimalistische uitstraling met strakke lijnen. Achter grote push-to-open lades en deuren verstop je de spullen die je niet in het zicht wil hebben staan. Die zorgen namelijk voor afleiding. Zo krijgt jouw donkerblauwe blikvanger de aandacht die hij verdient.
Donkerblauwe keuken én donkerblauw kookeiland met bar
Als je de ruimte hebt voor een kookeiland met zitgedeelte, laat deze dan in dezelfde nachtblauwe kleur uitvoeren als de rest van de keuken. Dit zorgt voor rust en zo ontstaat een mooi geheel. Wees niet bang dat dit bij elkaar te donker wordt; in praktisch iedere keuken zitten ramen en hierdoor valt er voldoende licht binnen.
Ga voor een matte afwerking van de keukenkasten voor een softe uitstraling en kies een materiaal waarop afdrukken van vette vingers niet achterblijven. Arpa Fenix is daar een bekend voorbeeld van. Voel het met eigen handen en vraag een staaltje op.
Scandinavisch en chique: een marmer keukenblad
Geef je donkerblauwe keuken een frisse en stijlvolle look door te kiezen voor lichtkleurig marmer voor het keukenblad. Echt marmer is prijzig en best wel poreus dus niet per se ideaal in een keuken waarin geleefd wordt. Er zijn genoeg alternatieven die wel het uiterlijk van marmer hebben, maar dan zonder de praktische nadelen. Natuurstenen aanrechtbladen zoals die van keramiek zijn sterk, krasvast en er trekt geen vuil in. De marmer tekening is hierop geprint zodat je zelf kan kiezen welk patroon je mooi vindt.
Mijn favoriete marmerlook keukenblad
De natuurgetrouwe interpretatie van Carrara marmer is mijn absolute favoriet; een helderwitte ondergrond met daarop grijs-zwarte aderen in verschillende diktes. Chique, maar fris. Aanwezig zonder de aandacht al te veel naar zich toe te trekken. Ik koos als keukenblad de Estatuario van Neolith.
Hout als warme tegenhanger in je blauwe keuken
In mijn keuken paste ik houten elementen toe om aan de coole blauwtint wat zachtheid en warmte toe te voegen. De lichteiken barkrukken contrasteren fijn met de donkerblauwe wangen van het eiland. Het eiken materiaal komt ook terug in de plank boven het aanrecht. Zo worden kookeiland en achterwand met elkaar verbonden. Op deze plank kun je je mooiste schalen of kopjes uitstallen voor een persoonlijke touch en een echt wow-effect.
Accessoires kiezen voor je donkerblauwe keuken
Oudroze, goud of juist een lichtere blauwtint doen het erg goed in combinatie met donkerblauw. Goud geeft je blauwe keuken een luxe uitstraling, terwijl roze of lichtblauw een wat lieflijker effect hebben. Het hangt erg af van de rest van de kleuren en accessoires in huis voor welke kleur of stijl je gaat.
In mijn interieur vind je veel zwarte details, bijvoorbeeld in de stalen deuren, tafelpoten en de lamp boven de eettafel. Daarom heb ik gekozen voor zwarte accessoires die het geheel net wat stoerder maken. Met een donkerblauwe keuken kun je verschillende kanten op, net waar je voorkeur naar uit gaat.
Light it up! Lampen boven je kookeiland
Goede verlichting boven je kookeiland en aanrecht zijn key. Zorg dat je kiest voor dimbare lampen zodat je de sterkte van het licht kan aanpassen aan verschillende situaties. Wat feller, functioneel licht voor als je aan het koken bent of de krant wil lezen aan het kookeiland. Zachter, gedimd licht voor tijdens de borrel of als sfeerverlichting voor ´s avonds.
The looks van je verlichting in je keuken
Natuurlijk is de armatuur van de verlichting boven je kookeiland minstens zo belangrijk. Omdat donkerblauw en marmer met veel kleuren te mixen zijn, is de keuze reuze. Kies je voor gouden accessoires, laat deze tint dan terugkomen in de lampen. Zwart, wit of oudroze zijn zeker ook goede opties.
Mijn tip is te kiezen voor een model met een niet al te grote kap. Een kleiner armatuur geeft een subtielere look en zo voorkom je dat het te vol hangt boven je kookeiland. Drie dezelfde hanglampen op een rij oogt speels en rustig tegelijk.
Zelf koos ik voor de mat witte, tijdloze designklassieker van ontwerper Verner Panton: de Flowerpot van &tradition. Perfect voor in een Scandinavisch interieur en je raakt er niet snel op uitgekeken.
Kastenwand keuken met nis
Als je echt een statement wil maken, kies dan voor hoge kasten en kasten boven het aanrecht. Dat is bovendien erg praktisch vanwege de hoeveelheid bergruimte. Om het geheel niet te massief te maken kozen wij voor een kastenwand keuken met nis. Natuurlijk is geen ruimte hetzelfde en een ideale maatvoering voor een keuken is dan ook niet te geven.
Mijn tip is wel om de ruimte die er is optimaal te benutten en zo min mogelijk loze ruimtes te laten bestaan. Zorg daarnaast ook voor voldoende ruimte tussen de kastenwand en het kookeiland. Als de klep van de vaatwasser openstaat wil je er ook nog omheen kunnen lopen. 110 cm is daarom wat mij betreft de minimale afstand.
Waar let je op bij de afmetingen voor jouw kookeiland?
Ook de maat van het kookeiland is een let-op-je. Hou hierbij een verhouding van maximaal 1:3 aan. Dus is het kookeiland 1 meter breed laat deze dan maximaal ongeveer 3 meter lang zijn. Te lang en smal oogt iel en te breed en kort juist wat pompeus. Een vierkant eiland kan uiteraard ook, als de ruimte van je keuken daar om vraagt. It’s up to you!
Zelf jouw donkerblauwe keuken creëren?
Ben je net als ik helemaal overtuigd van the beauty of blue en wil je aan de slag met het ontwerpen van jouw donkerblauwe keuken? Check vooral even dit Pinterest bord voor nog meer inspiratie of neem een kijkje in de landelijke blauwe keuken van Arianne.
Je kunt natuurlijk ook direct aan de slag met mijn keukenadvies. Hierin geef ik je alle ingrediënten voor het creëren van jouw blauwe droomkeuken. Leuk als je een kijkje neemt!