6 Stylingtips voor je salontafel – Met meubels en accessoires die je direct in huis wilt halen!

Geschreven door:

Debbie

Geeft vaker te pas dan te onpas advies voor een 'gewaagd en vooral persoonlijk' interieur. Biedt vintage graag een glorieus tweede leven.

Je salontafel is het kloppende hart van je woonkamer. Dus, het is essentieel dat je de juiste styling te pakken krijgt. Het beste deel, het is makkelijker dan je denkt. Hier zijn enkele eenvoudige en eigentijdse stylingtips waarmee je je salontafel omtovert tot een ware blikvanger!

Stap 1: Trek alles uit de kast

Een lege salontafel voelt als een gemiste kans. Dat betekent natuurlijk niet dat rommelig beter is dan kaal. Je salontafel mag geen stortplaats zijn voor afstandsbedieningen, post, en al het andere dat geen huis heeft. Wat je erop zet, zegt iets over wie je bent, en de styling ervan is essentieel om je persoonlijkheid en smaak te laten zien. Denk aan reissouvenirs die herinneringen oproepen, een handgemaakt schaaltje met een verhaal, of een unieke vondst van een plaatselijke rommelmarkt. De beste keuzes zijn stukken die voor jou persoonlijk iets betekeen. Dus ga door je mooiste accessoires en zet ze klaar!

6-stylingtips

Bloomingville Batin kandelaar glas groen

Bloomingville
Bloomingville - Batin - kandelaar - glas - groen
Naar basiclabel.nl

ferm LIVING Twist Kaarsendover – Messing

Ferm Living
€ 25,-
ferm - LIVING - Twist - Kaarsendover - Messing
Naar fonq.nl

Clayre & Eef Vaas Ø 25×25 cm Roze Beige Keramiek Bloemen Decoratie

Claire & Eef
BePureHome - Adorable - bijzettafel - metaal - antique brass
Naar fonq.nl

Adorable bijzettafel metaal antique brass

BePureHome
€ 219,-
BePureHome - Adorable - bijzettafel - metaal - antique brass
Naar basiclabel.nl

Stap 2: Breng spanning met contrast

Nu je hebt bepaald welke items de ereplaats op je salontafel verdienen, is het moment aangebroken om de styling een zekere diepgang te geven. De sleutel tot succes? Contrast! Het draait allemaal om het kiezen van accessoires die opvallen, en dat bereik je door te spelen met kleuren en materialen die de aandacht trekken. 

Als je salontafel bestaat uit glas en metaal, voeg dan enkele elementen van hout of porselein toe voor een welkome tegenhanger. Heb je een elegante getufte ovale poef als salontafel, overweeg dan om wat metalen accenten, zoals messing, te integreren voor een vleugje glamour. Onthoud, een duidelijk contrast brengt variatie in je styling, en de mix van de licht en donker voegt diepte toe.

Aarzel dus niet om dat ene boek met die gedurfde knalroze omslag te proberen. Salontafelaccessoires bieden de perfecte manier om met weinig risico met kleur te experimenteren, vergelijkbaar met opvallend kussen op je bank. Als het resultaat niet helemaal aan je verwachtingen voldoet, kun je het gewoon oppakken en opbergen.

Bovendien hoeft de styling van de salontafel niet te stoppen bij de stukken die je erop plaatst; het kan zich ook uitstrekken tot de materialen die gebruikt zijn om de salontafel te maken. Dit kan een marmeren blad zijn, of misschien wil je een voetenbankje gebruiken als tafel om de ruimte te verzachten. Kijk eens naar deze prachtige travertijnen bijzettafel van Eleonora, gespot in de make-over van Stijlicoon Doortje, en je hebt gelijk een opvallend middelpunt voor je woonkamer.

Sierkussen lilac 230144 Mate | By-Boo

By Boo
Sierkussen lilac 230144 Mate | By-Boo B45 x H45 cm
Naar zitmaxx.nl

Vaas brown – 220142 Riba | By-Boo

By Boo
Vaas brown - 220142 - Riba - By-Boo
Naar zitmaxx.nl

Ronde Salontafel Odin Mangohout, 60cm

By Boo
Ronde - Salontafel - Odin - Mangohout - 60cm
Naar sohome.nl

Kunstboeket Vincent

Meestervervalsers
Kunstboeket - Vincent - 35 cm - hals: 10 cm - Paars, blauw en groen - polyester
Naar meestervervalsers.nl

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: Knappe KNIKS: duurzame acryl tafels van KNIKSTUDIO

Stap 3: Speel met verschillende hoogtes

Een slimme truc om je salontafel boeiend te maken, is door te werken met verschillende hoogtes. Verschillende hoogtes geven je salontafel meteen meer karakter en aantrekkingskracht. Denk aan sculpturale objecten, kunstwerken of opvallende vazen en kandelaars als ideale kandidaten.

Begin je styling met het hoogste item. Dit kan een hoge vaas zijn, of juist een middelgrote vaas met weelderige takken of bloemen. Of voeg spanning toe door kandelaars in verschillende hoogtes te gebruiken.

Vaak werken oneven aantallen het beste, zoals groepjes van 3 of 5 stuks. Hiermee creëer je een aantrekkelijke symfonie van hoogtes en vormen, die meteen de aandacht trekt en nieuwsgierigheid opwekt.

Stap 4: Wees creatief met boeken

Ze worden niet voor niets ‘koffietafelboeken’ genoemd: deze grote, rijk geïllustreerde boeken zijn ontworpen om in het zicht te liggen. Of je nu van reizen, mode, kunst of design houdt, koffietafelboeken zijn de kers op de taart voor je salontafel. En het mooie is, je hoeft er niet de hoofdprijs voor te betalen. Duik eens in de lokale tweedehands boekenwinkel, kringloop of rommelmarkt. Daar stuit je vaak op unieke vondsten die niemand anders in huis heeft.

Voor de ware boekenliefhebber: stapel die boeken op je tafel. Begin met twee boeken als basis, maar betover de ruimte met een stapel van drie. Houd het wel praktisch, hoger stapelen kan rommelig worden. Heb je een grote salontafel? Waarom dan niet meerdere stapels creëren? En vergeet niet dat je die stapel boeken kunt gebruiken als sokkel om je dierbare tierelantijntjes te showen.
Negeer ook de foto’s op de binnenpagina’s van de boeken niet. Vaak leg ik mijn favoriete boek op tafel, open op die ene pagina waar ik verliefd op ben geworden. Je kunt hiervoor ook een handige boekenstandaard gebruiken om specifieke pagina’s open te houden. Het is bijna alsof je een extra kunstwerk in je kamer hebt, waar je telkens van kunt genieten elke keer als je er langsloopt.

6-stylingtips

Vaas off-white – 220242 Ola | By-Boo

By Boo
Vaas off-white - 220242 Ola | By-Boo - B25.5 x H43 x D25.5 cm
Naar zitmaxx.nl

Magazinehouder Daily | 201551 | By-Boo

By Boo
Magazinehouder Daily | 201551 | By-Boo - B53 x H59 x D23 cm
Naar zitmaxx.nl

Jimmy Nelson: Homage to Humanity

Jimmy Nelson
Jimmy Nelson: Homage to Humanity - taal: engels
Naar bol.com

Boekenstandaard Tee – natural | 230299 Tee | By-Boo

By Boo
Boekenstandaard Tee - natural | 230299 Tee | By-Boo B47 x H16 x D21 cm
Naar zitmaxx.nl

Stap 5: Vergeet de bloemen niet

Geen enkele salontafel is compleet zonder groen. Bloemen zijn de perfecte touch voor een frisse, levendige uitstraling. Wat betreft de keuze, de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan hortensia’s voor een romantische uitstraling, een boeket wilde bloemen voor een vleugje rustiek, of artisjokken voor een onverwachte en eigentijdse twist.

Maar er zijn nog zoveel meer opties! Potplanten, vetplanten in een schaal, grote tropische bladeren of Callicarpa takken die je buiten hebt gevonden, ze halen allemaal de natuur naar binnen en geven je salontafel meteen een warme uitstraling. In de herfst kun je kleurrijke kalebassen neerzetten en in de winter een schaal vullen met dennenappels. Kleine details zoals deze zullen ertoe bijdragen dat je huis als een thuis voelt.
Heb je niet altijd tijd om wekelijks verse bloemen te halen? Geen probleem! Realistisch ogende kunstbloemen doen het werk net zo goed. Tip! Bij aankoop van een Interieurplan naar keuze, shop je met 15% korting bij Meestervervalsers.

6-stylingtips

Kandelarenset 230018 Chi | By-Boo

By Boo
Kandelarenset 230018 Chi | By-Boo - B6.5 x H9.5 x D6.5 cm
Naar zitmaxx.nl

BePureHome Unequal vaas

BePureHome
Bijzettafel 95748 Mari | Eleonora Meubelen - B50 x H44 x D33 cm
Naar flinders.nl

Bijzettafel 95748 Mari | Eleonora Meubelen

Eleonora Meubelen
Bijzettafel 95748 Mari | Eleonora Meubelen - B50 x H44 x D33 cm
Naar zitmaxx.nl

Stap 6: Stijlvol én praktisch!

Hoe mooi je salontafel opstelling ook is, laten we niet vergeten dat het ook praktisch moet zijn. Het moet ruimte bieden voor de alledaagse dingen, zoals je kopje koffie, dat boek waar je zo in verdiept bent, of zelfs een plek om je vermoeide voeten op te laten rusten (ja, we zijn allemaal schuldig). Een goede vuistregel is om ongeveer 60% van je salontafel vrij te houden, zodat er voldoende ruimte overblijft voor die welverdiende voetensteun.

Als je meer een maximalist bent, met een overvloed aan pronkstukken die je wilt tonen, overweeg dan om ze te organiseren op een dienblad. Hiermee voorkom je een rommelige uitstraling en creëer je direct een georganiseerde look op je salontafel. En als je ooit extra ruimte nodig hebt, til je gewoon het hele dienblad op en verplaats je het naar een andere plek, zonder dat je de snuisterijen stuk voor stuk hoeft op te rapen. Deze tip is niet alleen stijlvol, maar ook zeer praktisch!

6-stylingtips

HAY – Kaarsen – Pattern Candle / Set of 4

HAY
HAY - Kaarsen - Pattern Candle / Set of 4
Naar byflou.com

Urban Nature Culture Paradiso kandelaar ecomix roze

Urban Nature Culture
€ 57,95
Urban Nature Culture Paradiso kandelaar ecomix roze
Naar basiclabel.nl

Bijzettafel lilac 230107 Gula | By-Boo

By Boo
Bijzettafel lilac 230107 Gula | By-Boo - B40 x H54 x D40 cm
Naar zitmaxx.nl

Salontafel clay | 230275 Otus | By-Boo

By Boo
Salontafel clay | 230275 Otus | By-Boo - ⌀70 cm
Naar zitmaxx.nl

Hopelijk ben je na het doornemen van deze tips helemaal geïnspireerd om van jouw salontafel een echte eyecatcher te maken. Als je nog wat extra hulp nodig hebt, vergeet dan niet dat in al onze Interieurplannen, naast prachtige verf en behang, ook meubels en een overvloed aan stylingtips te vinden zijn. Jouw perfecte salontafel wacht op je – veel succes en geniet van de transformatie.

Debbie

Meet the author: Debbie

Een uitgesproken interieurstijl vraagt om een antwoord met lef. Als vintagefan en verkoper ga ik je mijn geheim delen. In mijn stijladviezen vind je ‘anders dan anders’ prints én rijke kleuren. Creatieve budget-oplossingen en DIY-projecten. Voor de ultieme sfeerbeleving neem ik je mee terug in de tijd, en laat ik je zien hoe je tweedehands schatten combineert met eigentijds design. Bekijk mijn stijladviezen of lees mijn blogs met tips hoe óók jij goed voorbereid de vintagemarkt kan betreden.

Bij twijfel, doén! Je kunt beter spijt hebben van wat je wel gedaan hebt, dan wat je niet hebt gedaan. Er is altijd nog Marktplaats

Join the club for endless inspiration & freebies

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop