De juiste kleurencombinaties maken: 3 tips van Stijlicoon Linda

Geschreven door:

Linda

Doet alles vanuit passie en liefde. Maakt interieurkeuzes met haar hart en houdt van kleur, design en duurzaamheid. Eigenaar van Studio Deense Zomer en Studio Van de Walkant.

Kleurencombinaties maken in je interieur kan voor heel wat hoofdbrekens zorgen. Al die basisregels voor het maken van combinaties van verschillende kleuren maken het er niet makkelijker op. Zie jij door alle kleuren het bos niet meer? Blokkeer je waardoor je uiteindelijk voor veilige kleurkeuzes gaat? Geen nood. Ik ga je praktische tips geven zodat ook jij de meest fantastische kleurencombinaties in jouw interieur kan maken.

Queen of colours

Op Instagram noemen ze mij regelmatig “the queen of colours”. Instagrammers herkennen mijn interieur vaak direct door de niet alledaagse kleurencombinaties die ik maak. Een aantal jaren geleden schilderde ik mijn eerste plafond in kleur. Dat was toen heel vernieuwend en het is tof om te zien dat steeds meer mensen het aandurven om ook het plafond in kleur mee te nemen. Nancy schreef een toffe blog over de zogenaamde 5e muur in kleur.

Kortom, er is heel veel mogelijk als het gaat om het maken van mooie kleurcombinaties in je interieur. Het enige dat je nodig hebt, naast verf en een kwast, is een beetje lef!

Mijn stijl in huis brengen? | Ontdek mijn stijladviezen

Mooie kleurencombinaties maken

Het combineren van kleuren in je interieur kan een lastige opgave zijn. Je wilt graag kleur toevoegen, maar gaat voor veilige kleurkeuzes uit angst dat je interieur op een bont circus gaat lijken. Je zoekt het web af voor tips over mooie kleurencombinaties, maar door alle basisregels die je leest blokkeer je. Angst om de verkeerde kleur keuzes te maken. Een bezoek aan de bouwmarkt biedt ook al geen soelaas. Je staat voor die enorme displays van verschillende verfmerken die van iedere kleur tientallen varianten aanbieden. Hoe gaat het je ooit lukken om goede kleurencombinaties te maken? Ik ga je helpen met de volgende 3 tips.

1. Gooi alle regels over mooie kleurencombinaties over boord

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar regels over interieur belemmeren mijn creativiteit. Mijn beste advies om mee te beginnen is dan ook om al die regeltjes over mooie kleurencombinaties overboord te gooien. 

Als ik de basisregels over kleuren die bij elkaar passen had gevolgd, dan zag mijn interieur er nu veel saaier uit. Een regel die ik bijvoorbeeld negeerde was dat je op je plafond een lichtere kleur gebruikt. Een donkere kleur zou de ruimte kleiner doen lijken. Op de muur kies je dan bij voorkeur een iets donkere kleur. Wat deed ik? Het omgekeerde natuurlijk. Een goed voorbeeld daarvan is mijn kleurgebruik in de keuken en in de woonkamer. Een donker plafond oogt per definitie niet lager.

linda-deensezomer-profielfoto

“Naast verf en een kwast is het enige dat je nodig hebt een beetje lef” 

Linda

2. Ga voor kleurencombinaties die bij jouw interieur passen

Kopieer liever niet een op een kleurencombinaties van andere interieurs. Jouw interieur is de basis voor het maken van goede kleurencombinaties. Ga bijvoorbeeld op zoek naar basiskleuren die bij jouw interieurstijl passen. Maak op basis daarvan een eerste keuze voor passende kleurencombinaties die je interieur versterken.

Ik hou zelf enorm van de stijl uit het midcentury-modern tijdperk en mix nieuwe meubels met vintage meubels uit de jaren ‘70. Kleuren die daar bijvoorbeeld goed bij passen zijn blauw en okergeel. Ik koos er daarom voor om deze kleuren prominent aanwezig te laten zijn op de muren en plafonds. 

“Jouw interieur is de basis voor het maken van goede kleurencombinaties” 

3. Puzzel thuis met passende kleurencombinaties 

Goede kleurencombinaties maak je niet in de bouwmarkt of elders. Die maak je thuis in jouw eigen interieur. Gebruik in aanvang kleurenkaartjes of -waaiers en knip deze bijvoorbeeld los van elkaar. Vervolgens ga je puzzelen met twee of drie kleuren in verschillende tinten die je bij elkaar legt. 

Heb je op basis daarvan leuke kleurencombinaties gevonden? Bestel dan kleurentesters in die kleuren. Gebruik A4 of A3 (verf)papier om de verf daarop te smeren. Als deze droog zijn, hang ze dan met behulp van verftape op verschillende plekken op je muur en/of plafond. Kijk op verschillende momenten van de dag hoe de kleuren lijken. Maak daarna je definitieve keuze.

Ik gebruik zelf alleen duurzame en ecologische verf met natuurlijke pigmenten. Dit zijn vaak verfmerken met een wat kleiner assortiment aan kleuren. Dat werkt veel fijner, want wie heeft nu 100 tinten roze nodig. Dat maakt het onbedoeld veel lastiger om passende kleurencombinaties te maken. Dit type verf vind je vaak in de luxere verfwinkels. 

Linda

Meet the author: Linda

Als interieur Instagrammer met een eigen blogwebsite, ben ik dagelijks bezig met interieur. Dankzij prachtige samenwerkingen met inspirerende bedrijven en merken in de interieurbranche staat mijn interier nooit stil. In mijn stijladviezen en blogs daag ik je uit om kleur te gebruiken en verrassende kleurencombinaties te maken. Dit vind je dan ook zeker terug in mijn keuzes voor verf, meubels en accessoires. Mijn doel is om jou over de streep te trekken om veel kleur toe te passen in je interieur, niet te veel en niet te weinig. Aan de hand van mijn stijladviezen maak jij uiteindelijk je eigen unieke interieurmix. Ik nodig je dan ook graag uit om een kijkje te nemen in mijn stijladviezen en blogs. Welkom in mijn wereld van kleur!

Zet je angst voor het maken van verkeerde kleurkeuzes om in lef en durf om buiten de lijntjes te kleuren. In jouw interieur bestaat geen goed of fout.

Join the club for endless inspiration & freebies

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegTerug naar de shop