Het kiezen van de juiste kleur voor een ruimte kan behoorlijk frustrerend zijn. En dat is eigenlijk helemaal niet vreemd, want er komt nogal wat bij kijken. Welke sfeer wil je neerzetten, wat is de invloed van natuurlijk licht en welke kleur past het best bij de ruimte? Kleur veel impact op hoe we ons voelen en hoeveel we uiteindelijk van een ruimte genieten. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken, maar vooral de juiste keuze voor jou. Om je daarbij te helpen geef ik je een aantal tips om over na te denken om tot de juiste kleur te komen.
Wat voor stijl en sfeer wil je creëren?
Uitgangspunt nummer één is het bepalen van de stijl en sfeer die je wilt creëren in de ruimte. Het is handig om hiermee te beginnen, omdat de meeste mensen verschillende stijlen willen combineren die niet altijd goed te combineren zijn. Of van het een naar het ander springen waardoor het totaal een ratjetoe wordt. Tenzij je het talent hebt om precies de juiste ingrediënten van een bepaalde stijl te pakken en te combineren met een andere stijl, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd.
Maak het jezelf gemakkelijk en kies een woonstijl die je mooi vindt en blijf erbij. Zeker als je die beslissing niet alleen maakt is dat niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Als je eenmaal die juiste stijl hebt gevonden kan het een hoop discussie besparen en de kleurkeuzes te beperken.
Weet je nog niet welke stijl bij jou past? Hier vind je de populairste woonstijlen en kenmerken en kleuren die erbij horen.
De impact van natuurlijk licht
De kleur van verf of behang kan er compleet anders uitzien in kamers met wisselend natuurlijk licht. Rekening houden met de inval van natuurlijk licht is essentieel bij het kiezen van een nieuwe kleur.
Kamers op het noorden zijn donkerder
Kamers op het zuiden met grote ramen is mooi licht, maar een kamer op het noorden is donkerder. Onze woonkamer ligt op het noorden en is van nature vrij donker. Door de grote pui komt er veel licht naar binnen waardoor de donkergroene kleur toch mooi uitkomt op de muur. In een lichte kamer vallen subtiele kleuren minder op. Soms lijken ze zelfs lichter dan op een kleurstaal, omdat het licht van de muren weerkaatst. In echt lichte kamers kan een hele lichte kleur er zelfs bijna wit uitzien. Het tegenovergestelde geldt voor kamers op het noorden. Door het gebrek aan licht zal een kleur donkerder lijken dan op het staaltje. Daarom is het belangrijk om kleuren thuis uit te testen voordat je een pot verf koopt.
De kleur van de zon
Ook de kleur van de zon is anders is als hij vanuit het noorden je huis binnenvalt dan uit het zuiden. Zonnestralen in een kamer op het zuiden zorgen voor een warme sfeer die mist in ruimtes op het noorden. Zon uit het noorden bevat meer blauw waardoor de verfkleur op de muur iets kouder oogt. Ook dit zag ik heel duidelijk toen ik wisselde van aubergine naar donkergroen op de muur. Het paars was veel warmer. Ben je op zoek naar een mooie kleur voor een woonkamer op het noorden? Kies dan voor een warme kleur zoals Brinjal van Farrow & Ball of RAL 8004 koperbruin.
Donker kleurgebruik in huis
Sommige mensen zijn bang om donkere of sterke kleuren te gebruiken in huis. Ik moet je eerlijk toegeven dat ik het ook behoorlijk spannend vond om mijn slaapkamer donker te schilderen, maar het eindresultaat mag er zijn. Toch sloeg tijdens het schilderen de twijfel toe en overwoog ik zelfs even om te stoppen. Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Uiteindelijk gaat het namelijk om het creëren van een totaalplaatje wat je in gedachten hebt. Pas als alles samenkomt zie je of het werkt. Als je droomt over een donkere kleur op de muur, ga ervoor! Je kunt het altijd weer lichter schilderen als het echt niet bevalt.
“Je woonkamer donker schilderen kan heel eng zijn, maar als je hele kleurenpalet samenkomt zie je dat het heel mooi kan werken.”
Nancy
Wanneer ga je de ruimte het meest gebruiken?
Op verschillende momenten van de dag hebben we verschillende dingen nodig uit verschillende ruimtes. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het doel van de kamer. Denk voordat je een kleur kiest na over op welk tijdstip van de dag de ruimte voornamelijk gebruikt wordt. Is het een dag- of een avond kamer?
Knusse en donkere kamers voor in de avonduren
Mensen zijn overdag het liefst in lichtgekleurde kamers en ‘s avonds in donkere, knusse kamers. Dit is een psychologische behoefte die ons subtiel voorbereidt op de slaap. Als ik thuis aan het werk ben aan de eettafel kijk ik liever naar de lichte muur dan naar de donkere. Ditzelfde gaat op voor natuurlijk licht: je werkt liever in een lichte kamer bij het raam dan in een donker hoekje. Voor het bingewatchen van je favoriete Netflix-serie kun je best wegkruipen in een lekkere bank voor een donkere wand. Dit gevoel kun je versterken met kleur op de muur. Als de kamer voornamelijk overdag wordt gebruikt zoals een thuiswerkplek, raad ik aan om de kamer een lichtere kleur te geven. Een kamer die vooral ‘s avonds gebruikt wordt mag best donkerder zijn om het gezellig te maken.
Je werkt liever in een lichte kamer werkkamer dan in een donker hoekje in huis. Je favoriete serie bingewatchen kun je best doen in een lekkere bank voor een donkere wand.
Hou rekening met de architectuur en functie van de ruimte
Om te bepalen welke kleuren wel of niet in de ruimte passen, is het slim om stil te staan bij de architectuur van de woning en het type kamer dat je gaat aanpakken. Bij een bepaald type woning past het een beter dan het ander. Klassieke meubels staan prachtig in een oud pand met statige plafonds, maar minder in een modern huis met lage plafonds.
Rustgevende kleuren in de slaapkamer en actieve kleuren in de keuken
Hetzelfde geldt voor kleuren en verschillende type kamers. In de woonkamer is lekker ontspannen na een lange werkdag belangrijk en daar passen ontspannende en warme kleuren bij. Keukens en kantoren zijn praktische ruimtes waar actief gewerkt wordt. Kleuren in die ruimtes mogen daarom actiever zijn dan in de woonkamer. De badkamer is praktisch, maar is ook een ruimte om je ‘s avonds terug te trekken en te ontspannen in een warm bad. Dus moet het ‘s ochtends helder en licht zijn en’ s avonds rustgevend en ontspannend. Daarvoor zijn kleuren maar ook verschillende type verlichting belangrijk.
In de woonkamer is lekker ontspannen na een lange werkdag belangrijk en daar passen ontspannende en warme kleuren bij.
De kleurentheorie
Je hebt vast wel eens gehoord van het effect van kleur in een ruimte op je gevoel. Als je een kamer met een andere kleur binnenstapt, verandert je gevoel. Welke gevoelens en associaties kleuren oproepen is al veel onderzocht en over geschreven. In dit artikel wordt de kleurentheorie uitgelegd. De inzichten kun je gebruiken om het comfort in een ruimte te verbeteren of te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld complementaire kleuren vinden die de tint van het natuurlijk licht in een kamer versterken. De associatie die jijzelf hebt met een kleur is ook belangrijk. Van welke kleur word je blij? Het kan helpen om eens in je kledingkast te kijken, want vaak hangen daar kleuren die je mooi vindt.
De ideale kleur voor je thuiswerkplek
Sommige bedrijven gebruiken de kleurentheorie in hun interieur om een bepaald effect te bereiken. Als je hier bewust van bent kun je dezelfde principes voor je huis toepassen. Blauw is een kalmerende kleur die het denken versterkt, dus het is een ideale kleur voor een thuiswerkplek. Terwijl rood energiek en (soms) agressief is.
Wist je dat McDonalds vroeger de kleuren geel en rood bewust koos om mensen sneller het restaurant uit te krijgen? Zo konden ze meer mensen bedienen en meer omzet draaien. Rood is ook perfect voor casino’s, maar voor een wand in de woonkamer is het al snel te veel. Niemand vind het prettig om urenlang naar een Ferrari-rode muur achter de televisie te kijken als je wil ontspannen op de bank.
Je omgeving beïnvloed (onbewust) de keuzes van kleuren thuis
Het kan ook een idee zijn om ook na te denken over wat je voelt dat ontbreekt in je leven en een ruimte te creëren die je dat geeft. Mensen met een stressvolle baan zullen eerder kiezen voor een rustige, georganiseerde ruimte. Mensen die conservatiever zijn op andere gebieden van hun leven neigen eerder dan een spicy kleur op de muur. Klopt dat bij jou ook? Wensen en voorkeuren van mensen veranderen ook als hun omgeving verandert. Een nieuwe baan of een nieuwe relatie kan zomaar een make-over voor je interieur betekenen.
Alles blauw
Ben je benieuwd of jouw favoriete producten mooi bij elkaar passen? Met de FonQ styling tool zie je direct hoe jouw vloer staat bij verschillende kleuren op de muur en meubels.
Welke kleuren zijn al aanwezig in de ruimte?
De kleur op de muren is net zo belangrijk als de kleur van de meubels en de vloer in de ruimte zelf. Bestaande kleuren kun je niet negeren bij het kiezen van een nieuwe kleur op de muur.
Ga uit van een belangrijke eyecatcher in de ruimte
Een handige manier om de keuze in kleuren te beperken is om uit te gaan van 1 meubelstuk of belangrijke eyecatcher in de ruimte. Veel interieurontwerpers kiezen ervoor om een kunstwerk of grote poster als uitgangspunt te gebruiken. Iedere ruimte heeft namelijk een eyecatcher nodig waar het oog van nature naartoe getrokken wordt. Al het andere in die ruimte moet daarbij passen. Heb je een gekleurd vloerkleed of een kunstwerk aan de muur? Kijk dan welke kleuren daar al in zitten en overweeg die te hergebruiken in de kamer.
Voorkom een mismatch en upcycle je meubels
Zorg ook dat de meubels die in de ruimte staan, goed met elkaar samen gaan. In veel woningen vind je een mismatch van meubels als mensen samen gaan wonen. Dit kun je oplossen door meubels opnieuw te schilderen of te bekleden. Zo had Elisah een fauteuil die haar vriend had meegenomen uit zijn studentenflat. Door hem opnieuw te bekleden, zorgde ze ervoor dat hij paste bij de rest. Houten meubels kun je ook van een nieuw kleurtje voorzien, bijvoorbeeld twee tinten donkerder of lichter dan je muur. Een zogenaamd ton-sur-ton effect kan heel mooi zijn en is een makkelijke manier om een interieur kloppend te krijgen.