Behang is de perfecte manier om meer structuur en patronen toe te voegen aan je ruimte. Maar als je het nog nooit gedaan hebt, kan het best een drempel zijn. Het kostte mij jaren voordat ik eindelijk de sprong waagde en aan de slag ging met behang in huis. Keuzes maken, maar ook de herinnering aan de plakkerige behangtafels van vroeger stonden me tegen. Toch ben ik nu helemaal om. Met deze blog wil ik jou inspireren om ook te kiezen voor behang en over je twijfels heen te stappen. Want het resultaat, daar ga je heel blij van worden!
In mijn zoektocht naar behang liep ik tegen verschillende problemen aan, te beginnen bij de keuze. Er zijn zoveel verschillende opties, waar begin je? Ik kende niet veel behangmerken en als ik de bouwmarkt in liep was ik ook niet flabbergasted door de prachtige patronen. Bij mij kwam de ommekeer toen ik belarteSTUDIO ontdekte. Mijn oog viel op behang met precies mijn lievelingskleuren. Het werd het eerste behang in ons huis. Ik zag hoe het behang ons interieur spannender maakte en voor meer diepte en structuur zorgde. Er volgden er meer en inmiddels raad ik iedereen aan om voor behang te gaan.
Mijn favoriete behang merken
Met het opstarten van The Home Style Club heb ik inmiddels meer met behang te maken gekregen. Ik verdiepte me in behangmerken en leerde veel nieuwe opties kennen. Ook de stijliconen weten precies waar je het mooiste behang kunt vinden. Bij het toevoegen van de ruim 100+ interieurplannen in onze webshop, heb ik heel wat moois voorbij zien komen.
Als de plannen er toen al waren geweest, had ik het wel geweten. De interieurplannen, maar ook de nieuwe kleur- & behangplannen hadden mij een hoop zoekwerk en tijd kunnen besparen. Inmiddels heb ik mijn favoriete behangmerken gevonden. In mijn interieurplannen vind je mijn favoriete opties, waaronder een aantal van mijn favoriete behangmerken:
BelarteSTUDIO: als je een statement op je muur wilt maken voor relatief weinig, is deze webshop the way to go. Je vindt hier de meest prachtige murals in uiteenlopende stijlen. Van kleurrijk tot Japandi en van natuurtinten tot neon. Het behang wordt op maat gemaakt en persoonlijk voor jou geprint. Al het behang kost €45,- per m2. Heb je iets moois gezien? Weet dan dat je via ons altijd 20% korting krijgt.
Élitis: dit Franse merk is een begrip in de interieurwereld. Je vind hier de meest adembenemende soorten wandbekleding, maar ze maken ook stoffen en tapijten. Het behang is verfijnd en chique – een waar kunstwerk aan de wand. Er zit een prijskaartje aan, maar als je het maakproces ziet weet je waarom. Zoek naar behang dat per rol wordt verkocht in plaats van per vierkante meter en kijk ook eens op Marktplaats.
Eijffinger: ruim 150 jaar geleden opende Anna Eijffinger samen met haar man een behangzaak in Den Haag. In die tijd natuurlijk heel bijzonder. Eijffinger biedt sindsdien een uitgebreide behangcollectie die uitblinkt in uni kleuren, zachte dessins en subtiele prints. En niet onbelangrijk: een hele goede prijs-kwaliteitverhouding.
Arte: is een luxe behangmerk dat internationaal bekend staat om haar innovatieve en unieke behangcollecties. De rijke texturen en materialen, bijzondere patronen en gebruik van illusies zijn typerend voor het behang van Arte. Het behang in ons oude kantoor is van Arte (zie de foto hieronder).
Behangwinkels
Naast deze behangmerken zijn er ook fijne speciaalzaken waar je terecht kunt voor bijzonder behang. Mijn favoriet is De Mooiste Muren in Haarlem. De eigenaresse waagde tijdens de crisis de sprong om voor zichzelf te beginnen. Ze bedacht, hoe meer behangboeken ik kan kopen, hoe beter ik mensen kan helpen aan het juiste behang. Met haar team staat ze achter een meters lange toonbank waarin je al haar behangboeken kunt inzien. Je kunt hier onder andere het behang van de merken Arte en Élitis in het echt bekijken, maar je kunt ook staaltjes bestellen via de webshop.
De kracht van combineren
Als je een mooi behang op het oog hebt, ga dan niet te snel van start maar gun jezelf de tijd om een goed plan te maken. Want met alleen behang maak je jouw interieur natuurlijk nog niet af. De kracht zit ‘m in de combinatie met bijpassende verfkleuren, maar ook met meubels, verlichting en accessoires. Als ik je één tip mag geven voor het inrichten van je interieur is het wel: maak van tevoren een goed plan. Vraag staaltjes op, leg verschillende kleuren bij elkaar en kijk wat het doet in jouw ruimte.
Als je daar hulp bij nodig hebt of al die hassle niet wilt met het uitzoeken, kun je ook kiezen voor één van onze kant-en-klare interieurplannen. Hierin vind je de favoriete behangopties van ruim 30 stijliconen met bijpassende verfkleuren, meubels, verlichting en accessoires. Zo wordt het kiezen van de juiste combinaties een stuk makkelijker, omdat zij er al voor hebben gezorgd dat alles mooi bij elkaar past.
Tip: kies eerst je behang en pas daar je verfkleuren op aan. Verf is er in duizend kleuren en kun je altijd aanpassen aan de kleuren van het behang. Zo weet je dat alles perfect bij elkaar past.
Behangen voor beginners: schakel hulptroepen in
Als je de knoop hebt doorgehakt en een behang hebt gevonden waar jouw hart een sprongetje van maakt, is het slim om hulp in te plannen. Behangen is het makkelijkste als je het met z’n tweeën doet. Als je er nog geen ervaring mee hebt, is het fijn om iemand die dat wel heeft om hulp te vragen.
Sofie leerde mij hoe je het beste kunt behangen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Ook mijn zus heeft eerder behangen en hielp me met het ophangen van ons behang in de eethoek. Door samen aan de slag te gaan met iemand met ervaring, leer je de kneepjes van het vak en krijg je een mooi eindresultaat.
Behang berekenen
Om te bepalen hoeveel rollen je nodig hebt, meet je de muur op en start je met wat rekenwerk. Zeker als je gaat voor een behang met een patroon is dit iets om even aandacht aan te besteden. Ik schreef eerder een blog over behang berekenen om je op weg te helpen. Onderaan de blog staan ook linkjes naar handige tools die je hiervoor kunt gebruiken.
Behang benodigdheden
- Ik gebruik altijd kant-en-klare behanglijm, dat scheelt een hoop viezigheid. De behanglijm smeer je voor de meeste behangsoorten tegenwoordig gewoon op je muur, dus je hebt geen behangtafel meer nodig.
- De muur smeer je het makkelijkste in met een blokkwast. Voor de randjes kun je kiezen voor een zogenaamde radiatorkwast. Hiermee kom je gemakkelijk in de hoekjes en voorkom je dat er behanglijm op het plafond komt. Behanglijm blijft namelijk glimmen als het is opgedroogd.
- Ga voor een lange behang- en verfliniaal zodat je het behang strak in de hoek kunt duwen en in één keer strak afsnijdt.
- Koop een scherp stanleymes om rafelrandjes te voorkomen, en breek die om de twee of drie banen af.
- Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat je banen recht komen te hangen.
- Verder is een krukje of ladder – afhankelijk van de hoogte van jouw ruimte – handig om te hebben.
- Schroevendraaier voor het afhalen van stopcontacten en afdekplaatjes.
Behangen tips
Dan is het zover, het moment van de waarheid. Je hebt alles klaarliggen, eventueel oud behang is verwijderd, stopcontacten zijn van de muur gehaald en eventuele oneffenheden zijn verholpen. De muur is vlak en is klaar voor jouw behang! Maar waar begin je? Sommigen beginnen bij de tweede baan en zorgen dat die recht is voordat ze verder werken. Anderen beginnen in het midden of links of rechts van de muur. De keuze wordt ook beïnvloed door het patroon dat je gebruikt. Ga je voor fotobehang dan vind ik het persoonlijk fijner om wel in de hoek te beginnen.
Met het licht mee
Een tip die ik ooit kreeg van een behanger is behangen met het licht mee. Het behang van onze eethoek is geprint op wit papier, waardoor de randjes ertussen wit zijn. Laat je die niet precies op elkaar aansluiten, dan blijf je een smal wit randje zien. Dit is niet altijd te voorkomen, maar je hebt de beste kans op een goed resultaat als je met het licht mee behangt. Wil je dit helemaal voorkomen? Denk dan eens aan naadloos behang. Dit is behang uit één stuk. Heel makkelijk te bevestigen en je bent verzekerd van een prachtig eindresultaat.
Waterpas en schuine muren
De eerste behangstrook is het lastigste, want die moet perfect waterpas zijn. Let hier ook op als je de hoek om behangt. Muren zijn vaak niet helemaal recht, waardoor je behangbaan op de nieuwe muur soms weer net niet waterpas uitkomt. Neem de tijd om dit te controleren voordat je verder gaat. Is de hoek van je muur erg schuin? Dan kun je het behang vaak beter afsnijden en met een nieuwe baan verder gaan op de nieuwe wand.
Werk van boven naar beneden
Het klinkt logisch, maar met een patroon behang kun je soms de neiging hebben om beneden het behang alvast vast te plakken zodat het goed klopt met de vorige baan. Plak het behang eerst boven vast en dan langzaam van boven naar beneden. Veeg eventuele luchtbellen er ook zo uit tot het behang helemaal geplakt is.
Behanglijm weghalen en snel snijden
Haal eventueel overtollig behanglijm meteen weg als het op je behang of op het plafond komt. Dit doe je met een nat doekje. Snij het behang per baan dan meteen op maat. Als de behanglijm droog is kun je dit niet meer doen, dan trek je stucwerk of je verf mee. Kom je een stopcontact tegen? Snij daar een kruisje in en maak vanuit daar een gat, in plaats van dat je een vierkant uitsnijdt.
Let’s do it!
Ik hoop je met mijn tips voor behangen voor beginners aan te sporen om ook de sprong te wagen en te kiezen voor behang in je interieur. Vind je het alsnog spannend? Begin dan in je toilet. Koop een rol behang of reststukjes op Marktplaats en kijk eens hoe het uitpakt. Je toilet is de ideale plek om te experimenteren. Test, experimenteer en durf. Deel jouw behang avontuur op Instagram – dan moedigen wij je aan!