Slaapkamer gordijnen zijn onmisbaar voor een goede nachtrust. Lekker slapen doe je uiteindelijk het best in een donkere kamer. Maar welk type gordijnen past het best bij jouw slaapkamer? En hoe zorg je dat het een geheel wordt met de rest van je interieur? Vier tips.
Gordijnen verduisterend
Verduisterende gordijnen zijn nuttig én nodig in je slaapvertrek. Deze gevoerde stoffen houden licht van buiten tegen en dempen omgevingsgeluid. Daarnaast hebben verduisterende gordijnen isolerende eigenschappen. In de winter blijft de kou beter buiten, en in de zomer hou je het binnen langer koel. Ideaal dus. Ben jij geen liefhebber van een donkere slaapkamer, kies dan voor gordijnen die niet gevoerd zijn.
Slaapkamer gordijnen
Naast verduisterende gordijnen kun je kiezen voor inbetweens, vitrage of een ander soort raamdecoratie. Inbetweens zijn gordijnstoffen die licht doorlaten: geen vitrage maar ook geen standaard gordijn. Deze stoffen zijn vaak ietwat transparant maar door de manier van weven kijk je niet dwars door het textiel heen. Vaak kun jij wel naar buiten turen, maar andersom niet. Inbetweens zorgen dus ook voor de nodige privacy. Andere opties voor raamdecoratie in de slaapkamer:
Rolgordijn
Zowel verduisterend als lichtdoorlatend te verkrijgen. Rolgordijnen zijn ideaal in de slaapkamer. Makkelijk te bedienen, handmatig of met een afstandsbediening, en goed te combineren met bijvoorbeeld mooie (verduisterende) overgordijnen.
Jaloezieën
Met jaloezieën van hout of aluminium bepaal je zelf hoeveel licht (en/of blikken van nieuwsgierige buren) je slaapkamer binnenkomt. Door de lamellen in de gewenste richting te draaien creëer je een open of intieme setting. Jaloezieën zijn niet verduisterend. Slaap je graag in het donker, zorg dan voor een combinatie met gordijnen.
Plisségordijn
Met deze gordijnen kun je, net als bij de jaloezieën, zelf bepalen hoeveel zon je binnenlaat. Het plisségordijn is er in verschillende uitvoeringen, waarbij je het complete raam afschermt óf volledig open hebt (top down) – er is geen tussenweg. Wil je het plisségordijn half open hebben, dan is de top-down/bottom-up een alternatief.
Slaapkamer gordijnen op maat
Slaapkamer gordijnen kun je volledig op maat laten maken. Bekijk vooraf wat je wensen zijn. Wil je lichtdoorlatende stof, verduisterende gordijnen of een combi? En kies je ervoor om je gordijnen in de dag (tussen het kozijn) of op de dag (over het kozijn) te plaatsen? Heb je liever kant-en-klare gordijnen? Ook daar zijn voldoende opties voor. Zelf inkorten kan, indien nodig, vrij eenvoudig met gordijnband.
Vier tips voor slaapkamer gordijnen
Tip 1: Combineren
Combineren verschillende typen raamdecoratie met elkaar. Heb je een groot raam of veel inkijk? Kies dan voor mooie vitrage of inbetweens en combineer met verduisterende gordijnen. Of ga voor de combinatie van jaloezieën en gordijnen. Zo profiteer je wel van de lichtval, maar creëer je ook een gevoel van geborgenheid.
Tip 2: Lange slaapkamer gordijnen
Kies voor lange gordijnen in de slaapkamer – van plafond tot vloer dus. Zo benadruk je de hoogte van de ruimte. Lange gordijnen geven je slaapkamer een luxe uitstraling en maken de ruimte optisch groter. Gordijnen tot de vensterbank hebben het tegenovergestelde effect.
Wil je van jouw slaapkamer ook een oase van rust maken? Zo ga je aan de slag!
Tip 3: De juiste breedte
Ga je nieuwe gordijnen kopen? Zorg dan dat ze niet alleen de juiste hoogte hebben, maar dat de breedte ook klopt. Zorg dat aan beide kanten van het raam zo’n twintig centimeter stof meer komt. Niks zo vervelend als licht van die lantaarnpaal dat langs je gordijnen heen naar binnen piept.
Tip 4: Vermijd knalkleuren
Let goed op de kleur van je gordijnen. Knalrode of roze exemplaren staan vast hartstikke tof, maar hebben geen positief effect op je nachtrust. Kleuren uit de natuur – zoals blauw, groen en geel – zijn ideaal voor gordijnen, maar ook basic tinten als grijs, beige en wit hebben een rustgevend effect. Probeer maar eens!