Heb jij in de wintermaanden ook graag kaarsjes aan in huis? Dan zul je ook een hoop kaarsvet, halflege waxinelichtjes en opgebrande kaarsen weggooien. Zonde – want dit kun je prima hergebruiken. Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Dinerkaarsjes en waxinelichtjes branden bij Stijlicoon Mardou volop in het winterseizoen. Tot voor kort belandden alle restanten na gebruik direct in de prullenbak. Ik besloot stompjes en kaarsvet een week op te sparen en dit om te smelten tot een nieuwe kaars. In het kader van hergebruik een prima experiment. En nog leuk om te doen ook!
Kaars maken van kaarsvet
Wanneer je zelf een kaars wilt maken van restanten, dan kun je daar in principe alles voor gebruiken. Waxinelichtjes knip je open om het bodempje eruit te halen, van dinerkaarsen haal je het laatste stukje uit de kandelaar. Ik brand enkel witte kaarsen van verschillende merken en zo bij elkaar zat daar best wat kleurverschil in. Geen probleem – daar zie je later niks meer van. Wil jij je nieuwe kaars een kleurtje geven, gooi er dan gerust andere kleuren was doorheen. Zo maak je zelf een blikvanger voor de eettafel.
Boodschappenlijstje
Wat heb je nodig om zelf kaarsen te maken?
- Oude kaarsen of kaarsvet
- Een bakje om de kaars in te maken
- Kaarslontjes
- Satéprikkers
- Roerstok
- Pan met water
- Schaal of kom voor het smelten
- Droogbloemen (optioneel)
Zo ga je te werk
Smelt het kaarsvet
Gooi alles in een grote schaal en zet in een pan met ruim water. Als je het bakje of schaaltje dat je wilt gebruiken tot de rand vult met restanten zal je goed uitkomen. Smelt het kaarsvet au bain marie en zorg dat het niet gaat koken. Oude lontjes vis je eruit met een sateprikker of theelepel.
Lontjes knopen
Knoop het gewenste aantal lontjes aan een satéprikker en hang deze over de rand van je schaal. Zo blijft het lontje precies op dezelfde plek zitten.
Was gieten
Is al het kaarsvet gesmolten? Giet voorzichtig een laagje in je schaal of bakje. Laat even afkoelen en giet daarna de rest erbij.
Optioneel: versieren
Indien gewenst kun je de kaars versieren door er bijvoorbeeld wat droogbloemen in te steken. Verwijder deze voor je de kaars gaat gebruiken.
Laat het kaarsvet een etmaal met rust voor je de kaars (eventueel) aansteekt. Na zo’n 24 uur is de was voldoende uitgehard.