Wil jij de tegels in jouw keuken, wc of badkamer graag vervangen maar heb je geen zin in sloopwerk en een gepeperde rekening? Kies ervoor om je tegels te verven. Een relatief snelle en budgetvriendelijke klus waar je zelf mee aan de slag kunt. Hoe? Dat lees je hier.
Tegels verven
Het is misschien niet de eerste oplossing waar je aan denkt als je naar die gedateerde plavuizen in de badkamer kijkt, maar het verven van tegels is geen hogere wiskunde. Met de juiste voorbereiding en gereedschappen geef jij de tegels in jouw badkamer, toilet, keuken of woonkamer een hele nieuwe look. Verkrijgbaar in een aantal basiskleuren, maar tegenwoordig is tegelverf ook te mengen in een tint naar keuze. In principe is elke tegel overschilderbaar, mits je de juiste voorbereidingen treft en een goede verf koopt. Tegels in een vochtige ruimte vragen andere zorg dan tegels die intensief worden belopen.
Met een likje verf geef je bijvoorbeeld een oude badkamer zo een facelift. Wij hebben ons bad zwart gespoten en de vloertegels geverfd. Een budget make-over met groots effect!
Zin om te veranderen in huis? | Ontdek onze stijladviezen en ga met een goed plan van start
Badkamer tegels verven
Tegelverf in de badkamer moet bestand zijn tegen vocht. Zeker rondom het bad of de douche kunnen plavuizen flink nat worden. Voor deze klus kun je aan de slag met Histor Perfect Finish Wandtegels, een verf die speciaal is ontwikkeld voor wandtegels binnenshuis. Deze verf is zowel een grondverf als een lak, dus je hebt maar een soort nodig voor de hele klus. Ideaal! Wanneer de verf goed is uitgehard kun je de tegels afnemen. Deze zijn dan ook vochtbestendig. Afhankelijk van de ondergrond heb je gemiddeld twee lagen verf nodig voor een dekkend resultaat.
Heb je een kapotte tegel? Vervang deze voor je gaat schilderen. Dat hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, als de vorm en afmeting maar gelijk is. Na het schilderen zie je daar niks meer van.
Vloertegels verven
Een vloertegel heeft een hoop te verduren. Er wordt intensief overheen gelopen, er wordt (wellicht) op gespeeld en er gaat weleens iets om. Kortom: tegelverf voor de vloer moet tegen een stootje kunnen. Hiervoor kun je speciale vloerverf gebruiken met polyurethaan (PU). Deze lak wordt heel hard en is daardoor slijt- en krasvast. Tegenwoordig is deze verf ook verkrijgbaar op waterbasis. Investeer in een kwaliteitsverf zoals een vloercoating van Sigma, want budgetvarianten kunnen op den duur barsten vertonen doordat deze te hard worden. Laat je bij twijfel informeren.
Wc tegels verven
Ook op toilettegels kun je met kwasten of rollers aan de slag. Gebruik hiervoor dezelfde verf als voor de badkamer. De meeste tegelverf is ook geschikt voor het sanitair. De wc pot of het fonteintje kun je, indien gewenst, dus ook een kleurtje geven. Wil je uitpakken in het kleinste kamertje? Dan kun je er ook voor kiezen om met sjablonen te werken. Combineer je favoriete kleuren door vloer- en wandtegels een andere tint te geven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Keuken tegels verven
Keukentegels hebben, net als badkamer- en vloertegels, meestal een glazuurlaag die voorkomt dat vocht en voedselresten kunnen binnendringen. Dat maakt de tegels hard en glad. Kies daarom voor een primer die goed hecht op een glad oppervlak. Speciale tegelprimer vormt een soort klevend laagje waardoor de tegelverf beter hecht. Die voorbereiding is cruciaal om tot een mooi en langdurig resultaat te komen. Neem daar dus de tijd voor. Ook voor het schilderen van de keukentegels kun je Histor Perfect Finish tegelverf gebruiken.
Grondverf en tegellak hechten niet op kit. Verwijder dit voor je gaat schilderen en kit naderhand opnieuw.
Tegels verven nadelen
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is in principe elke tegel overschilderbaar. Groot, klein, mat of glanzend, voorzien van vernis of niet… Het verven van tegels is een budgetvriendelijke oplossing voor een snelle make-over van je keuken, vloer of badkamer. Zorg vooraf dat de voegen overal heel zijn en schilder daar gewoon overheen voor een geheel nieuwe kleur. Goed om rekening mee te houden: wanneer je geen kwaliteitsverf gebruikt of je de tegel onvoldoende hebt ontvet, zal je niet zo lang plezier hebben van het resultaat. Tegelverf is niet zo slijtvast als een tegel zonder kleurtje. Houd daar rekening mee.
Tegels verven: hoe ga je te werk?
Sta je te popelen om met je tegels aan de slag te gaan? Begin niet te snel, maar zorg voor een goede voorbereiding. In dit stappenplan maken we gebruik van de Histor Perfect Finish tegelverf (grondverf en lak ineen). Gebruik je een losse primer, vervang dan de verf eerst voor de primer in dit stappenplan. Daarna doe je hetzelfde met de lak.
Zo blijven je kersverse tegels het langst mooi:
Stap 1: Ontvetten
Vul een emmer met lauw water en een scheutje St Marc. Maak met een spons alle tegels schoon. Neem ook de hoekjes goed mee en vergeet de voegen niet. Neem daarna af met een droge doek.
Stap 2: Licht opschuren
Gebruik een schuurblokje met fijn schuurpapier (bijv. korrel 240P) en schuur de tegels licht op. Goed stofvrij maken met een droge doek.
Stap 3: Afplakken
Gebruik schilderstape op plekken die je niet wilt verven. Leg een afdekzeil op de grond of over sanitair.
Stap 4: Randen en hoeken verven
Begin met de randjes en hoekjes en werk van buiten naar binnen. Lastige hoekjes doe je met een kwast.
Stap 5: Tegels verven
Gebruik een fijne roller om de tegels van een kleurtje te voorzien. Werk van boven naar beneden om druppels te voorkomen. Verf niet te dik, maar bouw netjes op.
Stap 6: Laat goed drogen
Zit de eerste laag erop? Laat de verf minimaal een dag drogen. Schuur dan opnieuw licht op en neem af met een droge doek. Breng daarna nog een laag aan en herhaal dit proces tot je helemaal tevreden bent.